Το σχέδιο της ΕΕ για το no deal στο Brexit

Το σχέδιο της ΕΕ για το no deal στο Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:22 Δημιουργία 19/12/18, 15:17

Στη δημοσιότητα έρχεται την Τετάρτη το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit (no deal σενάριο), σε μια προσπάθεια των Βρυξελλών να περιορίσουν τον αντίκτυπο των επιπτώσεων.

Όπως μεταφέρει το BBC, που έχει πρόσβαση στο κείμενο της Κομισιόν, καθώς απομένουν 100 ημέρες για το Brexit της 29ης Μαρτίου 2019, η Επιτροπή κρίνει πως είναι «απαραίτητο και επείγον να εγκρίνει αυτά τα μέτρα σήμερα» προκειμένου να περιορίσει «τις πιο σημαντικές ζημιές» που θα προκληθούν από το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας, και κάλεσε το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες νομοθετικές πράξεις έτσι ώστε να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 14 μέτρα σε οκτώ τομείς, όπου ενδεχόμενο Brexit «χωρίς συμφωνία» θα δημιουργήσει μεγάλες διαταραχές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ των 27.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι αεροπορικές μεταφορές, η τελωνειακή πολιτική, η προστασία των δεδομένων, και η πολιτική για το κλίμα, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο καθώς και βασικά οικονομικά αγαθά.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν «γενναιόδωρα» μέτρα για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής και την ασφάλιση των εργαζομένων εφόσον υπάρχει η ίδια προσέγγιση και από τη βρετανική πλευρά.

Από μια πρώτη ανάγνωση που έκανε ρεπόρτερ του BBC, δύο απ' τα σημεία που ξεχωρίζουν στην έκθεση 11 σελίδων της Κομισιόν είναι μια 9μηνη περίοδος χάριτος για τις μεταφορικές εταιρείες καθώς και μια έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην διακόψουν τους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά να συνεχίσουν τις συμφωνίες.

Όπως σημειώνει το BBC, μεταξύ άλλων τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να επιτρέπουν προσωρινά την αναγνώριση για δύο χρόνια των βρετανικών οικονομικών υπηρεσιών ως ισότιμων με εκείνες της Ένωσης, σε περιορισμένο όμως αριθμό περιοχών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητο και επείγον να υιοθετηθούν σήμερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Μαρτίου 2019, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι σαφής ποια είναι η σειρά προτίμησής μας. Το προτιμότερο για την αποφυγή αναταράξεων είναι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Αλλά έχει αποφασιστεί το Brexit και σ' αυτήν την περίπτωση η αποχώρηση με συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Και στο σενάριο της μη συμφωνίας είναι καλύτερο να έχουμε προετοιμαστεί παρά να είμαστε απροετοίμαστοι», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αν σου άρεσε κάνε