Ο Πούτιν προσπαθεί να «μαλακώσει» τον Ερντογάν για τη Συρία

Ο Πούτιν προσπαθεί να «μαλακώσει» τον Ερντογάν για τη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:30 Δημιουργία 20/12/18, 17:27

Ιδιαίτερα προσεχτικός σχετικά με τη στήριξη της Ρωσίας στη Συρία και στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και τις σχέσεις της Μόσχας με την Τουρκία εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις Ρωσίας και Συρίας ενισχύονται, όπως και ότι Μόσχα και Άγκυρα καταλήγουν σε συμβιβασμούς στο θέμα της Συρίας, παρότι τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται σε μια σειρά ζητημάτων.

Αναφερόμενος στους συμβιβασμούς που γίνονται όσον αφορά το θέμα της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «ότι αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού λαού σ' αυτή την κατεύθυνση. Βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν αυτούς τους συμβιβασμούς και καταλήγουν σ συνεργασία μαζί μας σ’ αυτούς τους συμβιβασμούς, προς όφελος των εξελίξεων στη Συρία, προς όφελος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των σχέσεών μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία, παρότι είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος τη συμμαχίας, ταυτόχρονα διεξάγει ανεξάρτητη πολιτική» και σημείωσε ότι «αυτό το εκτιμούμε, καθώς δημιουργεί όρους προβελψιμότητας και σταθερότητας στις σχέσεις μας».

Ο Βλ. Πούτιν εξήρε τον ρόλο του Τούρκου προέδρου στην ενίσχυση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η τάση αυτή θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν», αλλά και τον ιστορικό ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας ότι «ήταν μεγάλος φίλος της Ρωσίας, συνεργάζονταν με τη Ρωσία, εργάζονταν μαζί της και αυτό το εκτιμούμε».

Αν σου άρεσε κάνε