Υπό το μηδέν οι τιμές φυσικού αερίου στο Τέξας

Υπό το μηδέν οι τιμές φυσικού αερίου στο Τέξας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:42 Δημιουργία 28/12/18, 13:27

Ελεύθερη πτώση σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου σε ορισμένα τμήματα του Τέξας και του Νέου Μεξικού, λόγω της υπερπαραγωγής και του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν αγωγοί που θα μετέφεραν το ορυκτό καύσιμο σε περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Οι αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία για έρευνες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σε ορισμένα τμήματα του Τέξας και του Νέου Μεξικού, ωστόσο, το ορυκτό καύσιμο είναι πλεόν σε τέτοια αφθονία, ώστε η αξία του έχει χαθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, επιχειρήσεις χρειάστηκε να...πληρώσουν τους αγοραστές προκειμένου να το πάρουν.

Οι επιχειρήσεις που ειδικεύονται στα σχιστολιθικά κοιτάσματα στο Permian Basin παράγουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου ως παράλληλη, δευτερεύουσα δραστηριότητα στην παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετοί αγωγοί για να το μεταφέρουν σε αγορές, όπου υπάρχει ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι στις περιοχές αυτές το πλεόνασμα να είναι τεράστιο και οι τιμές να βουλιάζουν.

Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται τον τελευταίο μήνα κοντά στο μηδέν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι traders κατέγραψαν τιμές υπό το μηδέν έως και τα -25 σεντ ανά εκατομμύριο BTU, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts. Eίναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ

Αν σου άρεσε κάνε