Έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία δηλώνει ο Αναστασιάδης

Έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία δηλώνει ο Αναστασιάδης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:03 Δημιουργία 30/12/18, 21:00

Έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, καθώς και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο ίδιος ανέφερε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει παραγνώριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε και στο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο για «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό», σημειώνοντας ότι αυτή η δήλωση θα έπρεπε να αφυπνίσει όσους πιστώνουν την Τουρκία με καλή θέληση και ότι στο Κραν Μοντάνα ήταν δήθεν έτοιμη να εγκαταλείψει αυτά που έλεγε και πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Εξάλλου, εξέφρασε τη λύπη του γιατί για το Κραν Μοντάνα «η Αριστερά έχει υιοθετήσει ένα αφήγημα το οποίο πουθενά και από κανένα δεν επιβεβαιώνεται» και υπέδειξε προς όσους του αποδίδουν ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού «να ακούν τι ο κ. Τσαβούσογλου λέγει και πώς τοποθετείται σε σχέση με το μέγα θέμα της ασφάλειας, των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή της παρουσίας τουρκικού στρατού».

Απαντώντας στις κατηγορίες Ακιντζί ότι συμπεριφέρεται στους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μία λειτουργική λύση, για να είναι και βιώσιμη. Διευκρίνισε ότι η μεταφορά εξουσιών στις πολιτείες, έχει ως σκοπό την ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων, όπου ναι μεν θα ασκείται θετική ψήφος από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, αλλά για όσα θέματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Δεν αρνούμαστε τη θετική ψήφο. Την παραχωρούμε ακριβώς ως ένα όπλο, ως ένα ανάχωμα, στην περίπτωση που η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, καταχρώμενη του δικαιώματος που επικαλείται ο κ. Ακιντζί, επιβάλει τη βούλησή της επί ζημία της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Συνεπώς», συμπλήρωσε «δεν ευσταθούν τα όσα ο κ. Ακιντζί αναφέρει. Εκείνο που αποτελεί δεδομένο είναι ότι έχει αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα. Στην ουσία, η μία κοινότητα να επιβάλλει τις αποφάσεις της επί της άλλης. Η θετική ψήφος, εν τη ουσία, θα λειτουργεί ως ένα εμπόδιο στη λήψη των όποιων αποφάσεων, με τις οποίες δεν συμφωνεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα -ή για να είμαι ακόμα πιο σωστός- η Τουρκία».

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα και της συζήτησης για τις Νατοϊκές εγγυήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Πρώτον, θα πρέπει να καταρτιστούν οι όροι αναφοράς. Δεύτερον, να εξεύρουμε λύση και, αν εξεύρουμε λύση, υπάρχει ο τρόπος εγγύησης και της υλοποίησης και της αντικατάστασης των εγγυήσεων. Είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας και είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξη μού υπεβλήθη το ερώτημα: "Δηλαδή αποκλείετε το ΝΑΤΟ;» και απάντησα: «Τίποτε δεν αποκλείω". Δεν έκανα καμία άλλη αναφορά ή πρόταση. Το ΝΑΤΟ προέκυψε από συζήτηση μεταξύ Τσαβούσογλου - Κοτζιά, προκειμένου να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Και δεν ήταν πρόταση της Τουρκίας».

Αν σου άρεσε κάνε