Στον ΟΗΕ οι καταγγελίες της Κύπρου για το Barbaros

Στον ΟΗΕ οι καταγγελίες της Κύπρου για το Barbaros

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:59 Δημιουργία 02/01/19, 17:50

Η καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παράνομες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ κυκλοφορεί, πλέον, ως επίσημο έγγραφο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφεται από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, η Λευκωσία δηλώνει ότι τέτοιες κινήσεις είναι παράνομες διότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλεγεί από το τουρκικό ερευνητικό «ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι αποτελεί μια κίνηση η οποία πρακτικά αποσκοπεί στο να μπλοκαριστεί η αξιοποίησή τους από ξένη εταιρεία ή από ξένο γεωτρύπανο που ίσως μισθωθεί από την Τουρκία.

Συγχρόνως όμως η Λευκωσία, λόγω και των πιέσεων που ασκούνται από εξωτερικούς παράγοντες, με μια διπλωματική κίνηση καλεί την Τουρκία σε «συνομιλίες για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών», φέρνοντας έτσι την Τουρκία σε δύσκολη θέση καθώς είναι δεδομένο ότι θα απορρίψει αυτή την πρόταση αυτή, χωρίς ωστόσο να έχει πειστικά επιχειρήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κορνηλίου είχε καταγγείλει με επιστολή του προς το γ.γ. του ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά και σημειώθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Αν σου άρεσε κάνε