Διεκδικήσεις Άγκυρας για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις

Διεκδικήσεις Άγκυρας για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:34 Δημιουργία 08/01/19, 12:14

Σε φλέγον ζήτημα στις συνομιλίες Ουάσιγκτον και Άγκυρας αναδεικνύεται η αξιοποίηση των αμερικανικών βάσεων στη Συρία, ενόψει της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την περιοχή. Για την ακρίβεια, η τουρκική πλευρά, που θέλει πάση θυσία να αποτρέψει την παραχώρηση των στρατιωτικών επιχειρησιακών κέντρων στους Κούρδους, ζητά είτε να παραδοθούν στην ίδια, είτε να καταστραφούν.

Ο αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον συναντάται με τον τούρκο ομόλογο του Ιμπραήμ Καλίν την Τρίτη, λίγες ημέρες αφότου ο Μπόλτον έβαλε επιπλέον όρο για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, λέγοντας ότι οι Τούρκοι πρέπει να συμφωνήσουν στην προστασία των Κούρδων συμμάχων των Αμερικανών (YPG), τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.

Η YPG ήταν βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, την οποία ωστόσο η Τουρκία θεωρεί προέκταση του ΡΚΚ.

«Δώστε τις ή καταστρέψτε τις», είναι ο τίτλος της Χουριέτ για τις 22 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, σημειώνει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί να τις δώσει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους της YPG.

Αν σου άρεσε κάνε