Huawei: Συνελήφη διευθυντικό στέλεχος στην Πολωνία για κατασκοπεία

Huawei: Συνελήφη διευθυντικό στέλεχος στην Πολωνία για κατασκοπεία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:41 Δημιουργία 11/01/19, 15:39

Στη σύλληψη του διευθυντή πωλήσεων των τοπικών γραφείων της Huawei Τechonologies προχώρησαν οι αρχές της Πολωνίας, με την κατηγορία ότι επιδιδόταν σε υψηλού επιπέδου κατασκοπεία για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εξέλιξη έρχεται λίγο καιρό μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας (και κόρης του ιδρυτή) της εταιρείας στον Καναδά και εν μέσω πυρών από τις ΗΠΑ και συμμάχους χώρες κατά των κινεζικών κολοσσών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Οι πολωνικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Huawei, από τα οποία απέσπασαν δεκάδες έγγραφα και ηλεκτρονικά δεδομένα, αλλά και στο σπίτι του διευθυντή πωλήσεων, που είναι κινεζικής υπηκοότητας, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Telewizja Polska.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το όνομα του στελέχους, τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για πρώην υπάλληλο του κινεζικού προξενείου στο Γκντανσκ, ο οποίος φέρεται να έχει λάβει εκπαίδευση από τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας οι αρχές συνέλαβαν και έναν Πολωνό, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας IT του υπουργείου Εσωτερικών. Aυτός είχε γνώση του συστήματος κρυπτογραφημένης επικοινωνίας της πολωνικής κυβέρνησης και σύμφωνα πάντα με την Telewizja Polska εμπλέκεται στην υπόθεση της Huawei.

Και οι δύο κατηγορούνται για κατασκοπεία κατά του κράτους- έγκλημα που επισείει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

«Είμαστε εν γνώση της κατάστασης και την εξετάζουμε» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Αν σου άρεσε κάνε