Ο Ζάεφ βρήκε τους «80», ο Καμμένος τί θα κάνει;

Ο Ζάεφ βρήκε τους «80», ο Καμμένος τί θα κάνει;

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:58 Δημιουργία 11/01/19, 17:11

Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ και τώρα το ερώτημα είναι, τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος, που από τη μία «απειλεί» με απομάκρυνση από την κυβέρνηση, από την άλλη υπαναχωρεί ως προς το σενάριο άρσης εμπιστοσύνης σε αυτή.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι οι ύστατες προσπάθειες του Ζάεφ απέδωσαν καρπούς και έτσι ο ίδιος κατάφερε να αποσπάσει τις θετικές ψήφους 80 βουλευτών, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του BESA, Μπιλάλ Κασάμι, που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Υπό αυτό πρίσμα, η τελική ψηφοφορία στην Βουλή της γείτονος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, ώστε να εγκριθεί και τυπικά η συνταγματική αναθεώρηση, που θα ξεκλειδώσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στην Αθήνα και στις «ζυμώσεις» στην εγχώρια πολιτική σκηνή, τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ανέβαλαν τη σημερινή συνάντησή τους, η οποία υποτίθεται πως θα επισημοποιούσε το «διαζύγιο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε, πάντως, εμπλοκή στα Σκόπια, ως επιχείρημα για τη μη πραγματοποίηση αυτού του τετ-α-τετ, που βρίσκεται στον «αέρα».

Σημειώνεται, εξάλλου, πως ο ίδιος έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και πριν την άφιξη της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Στην πραγματικότητα, ο κ. Καμμένος ήλπιζε σε ένα «θαύμα» στην ΠΓΔΜ, που θα του επέτρεπε να μην κάνει πράξη την παραπάνω «απειλή» του, τη στιγμή που δίνει μάχη και για την πολιτική επιβίωση του κόμματός του.

Ο ΥΠΕΘΑ είχε άλλωστε δηλώσει πολλάκις πως η Συνταγματική Αναθεώρηση αποκλείεται να «περάσει» από τη Βουλή των Σκοπίων. Όπως όλα δείχνουν, οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα θα «περάσουν» μέσα από την ΠΓΔΜ.

«Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, γιατί υπάρχει μια εμπλοκή στα Σκόπια. Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή, είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντησή μας», είπε ο κ. Καμμένος χαρακτηριστικά.

Η πρώτη «κωλοτούμπα»

Νωρίτερα, ο ίδιος έδωσε νέες διαστάσεις στο πολιτικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά τη συμβίωση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενόψει της άφιξης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ΥΠΕΘΑ δήλωσε χαρακτηριστικά «απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση», δίνοντας κατά κάποιο τρόπο το στίγμα των προθέσεων του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέμβαση του κ. Καμμένου έγινε σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο «φόντο» κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, που έχει αντικείμενο τη συζήτηση επί τροπολογίας για «αντισταθμιστικά οφέλη» παλαιάς σύμβασης για τα F16.

Προκλήθηκε, αφότου η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, δηλώνοντας δεν μπορούν να συζητιούνται τόσο κρίσιμα θέματα, παρουσία ενός υπουργού, ο οποίος σύμφωνα ακόμα και με χθεσινή τοποθέτησή του, βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση.

«Απερχόμενος υπουργός δεν είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση, ούτε η ΝΔ μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα στα Σκόπια. Ούτε έχω δηλώσει επισήμως ή ανεπισήμως ότι είμαι υπό παραίτηση», απάντησε ο κ. Καμμένος, ενώ οι «γαλάζιοι» βουλευτές εγκατέλειπαν την αίθουσα.

«Είναι προσβλητική για Κοινοβούλιο, την ηγεσία ΕΔ η στάση της ΝΔ: άλλα λέει στο Κοινοβούλιο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, και όταν εν συνεχεία αντιλαμβάνεται ότι η στάση της οδηγεί στο κλείσιμο της ΕΑΒ και απώλεια 230 εκατομμυρίων για το δημόσιο, τότε πάει στην αμερικανική πρεσβεία, αλλάζει τη στάση της, ισχυρίζεται ότι το έκανε για αντιπολιτευτικούς λόγους, ζητάει συγνώμη και μετά το βάζει στα πόδια. Την καταγγέλλω. Εμείς είμαστε εδώ», σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας μιλώντας εκ μέρους της αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Η σημερινή διαδικασία είναι πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη, και πραγματοποιείται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες με έναν απερχόμενο υπουργό Εθνικής Αμυνας. Είναι απολύτως ασυνήθιστη η διαδικασία. Τόσο σημαντικά θέματα είναι ανεπίτρεπτο να συζητούνται παρουσία Υπουργού που χθες προανήγγειλε αποχώρησή του. Η ΝΔ εκτιμά ότι τέτοια θέματα είναι πολύ σημαντικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η χθεσινή δήλωση του υπουργού ότι παραδίδει τα καθήκοντά του, αναγκάζει την ΝΔ τόσο σημαντικά θέματα θα τα συζητήσει με τον διάδοχό του. Αποχωρούμε της συζήτησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου».

Αν σου άρεσε κάνε