Διάγγελμα Ζάεφ μετά την επικύρωση των Πρεσπών

Διάγγελμα Ζάεφ μετά την επικύρωση των Πρεσπών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:25 Δημιουργία 11/01/19, 19:15

Διάγγελμα προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ αναμένεται να απευθύνει αργότερα μέσα στο βράδυ της Παρασκευής ο Ζόραν Ζάεφ, μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή της χώρας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το διάγγελμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού αναμένεται στις 22:00, όταν και εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία που θα είναι θετική για τον Ζάεφ και για τη συμφωνία.

Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του"BESA. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος θα ολοκληρωθούν αργότερα το βράδυ.

Αν σου άρεσε κάνε