Εγκρίθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

Εγκρίθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:59 Δημιουργία 11/01/19, 19:49

Σε ισχύ μπαίνουν από σήμερα οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», όπως ορίζεται από τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πήρε το «ναι» από 81 επί του συνόλου 120 βουλευτών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μποϊκόταρε την ψηφοφορία -οι 29 βουλευτές του απείχαν από τη διαδικασία-, που ολοκλήρωσε τις Πρέσπες από την πλευρά των Σκοπιανών

Μετά από την επικύρωση της συμφωνίας, αναμένεται εντός ολίγου διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Ζάεφ προς τους πολίτες της χώρας.

Συγχαρητήρια από τον Τσίπρα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Σκοπιανό ομόλογο του για την επιτυχή ψηφοφορία.

Συγχαρητήρια και από το ΝΑΤΟ στον Ζάεφ

Ο πρώτος που απέστειλε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Ζάεφ για την επικύρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αν σου άρεσε κάνε