Ο Ράμα έπαθε... Τσίπρα και ανέλαβε και το ΥΠΕΞ

Ο Ράμα έπαθε... Τσίπρα και ανέλαβε και το ΥΠΕΞ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:31 Δημιουργία 14/01/19, 17:12

Θυμίζοντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών μετά από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά προ μηνών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κλιμακώνει την κόντρα του με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα, εν μέσω πολιτικής κρίσης στα Τίρανα.

Συγκεκριμένα, ο Ράμα δήλωσε ότι από σήμερα θα ενεργεί ως «de jure» υπουργός για τις Ευρωπαϊκές και Εξωτερικές Υποθέσεις, τονίζοντας ότι θα κρατήσει αυτή τη θέση μέχρι να επιλύσει τις συνεχιζόμενες διαμάχες με τον Μέτα.

Η απόφαση του Ράμα ακολούθησε τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας που ο Πρόεδρος έπρεπε να υπογράψει την απόλυση του σημερινού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτιρ Μπουσάτι, από τη θέση αυτή.

Ο Ιλίρ Μέτα δεν επικύρωσε το αίτημα του Έντι Ράμα να απομακρύνει τον Ντμίτιρ Μπουσάτι από την θέση του ΥΠΕΞ, ενώ αρνήθηκε τον υποψήφιο του Πρωθυπουργού, τον 28χρονο Γκέντ Τσακάι, Αλβανό από το Κόσοβο, να διοριστεί στη θέση αυτή.

Μέτα: «Όχι σε fake κράτος»

Από την πλευρά του ο Αλβανός πρόεδρος απάντησε στον Ράμνα, μετά το αδιέξοδο σχετικά με το θέμα του υπουργού Εξωτερικών και την απόφαση ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει και ως υπουργός Εξωτερικών.

«Ο Πρόεδρος κάνει τη δουλειά του. Για τον Πρόεδρο, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου έρχονται πρώτα», ανέφερε ο Μέτα, προσθέτοντας «Όχι σε fake κράτος! Η Αλβανία πρώτα!».

Την αντίδραση του προέδρου προκάλεσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.

Η σύγκρουση μεταξύ Ράμα και Μέτα ήρθε όταν ο Πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα για το διορισμό του Γκέντ Τσακάι, ως υπουργού Εξωτερικών.

Ο Μέτα ισχυρίστηκε ότι ο υποψήφιος δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία και ότι οι δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με τα σύνορα του Κοσόβου ήταν απαράδεκτες.

Δήλωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας το

Αν σου άρεσε κάνε