Ο Μπολσονάρου χαλάρωσε κατά πολύ την οπλοχρησία στη Βραζιλία

Ο Μπολσονάρου χαλάρωσε κατά πολύ την οπλοχρησία στη Βραζιλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:20 Δημιουργία 15/01/19, 16:23

Υλοποιώντας μια από τις προεκλογικές εξαγγελίες που είχε δώσει, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζάιχ Μπολσονάρου υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο ελαφρύνει κατά πολύ το νομικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησιά στη χώρα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Μπολσονάρου, η άρση των περιορισμών γίνεται ώστε να περιοριστεί η εγκληματικότητα στη Βραζιλία, αλλά η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια των δεσμεύσεων που είχε δώσει ο ακροδεξιός πρόεδρος για την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων με όπλα στη χώρα.

Το προσωρινό διάταγμα, το οποίο θα λήξει σε 120 ημέρες εκτός αν το επικυρώσει το Κογκρέσο, αναμένεται να προκαλέσει ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του, όμως πολλοί άλλοι φοβούνται ότι απλά θα επιδεινώσει τη βία στη Βραζιλία, όπου καταγράφηκαν 64.000 ανθρωποκτονίες το 2017, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως. Σε σχεδόν 45.000 από τις δολοφονίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα.

Ο Μπολσονάρου στοχεύει να αναιρέσει τελικώς τον νόμο του 2003, που απαγόρευε την αγορά όπλων από πολίτες.

«Προκειμένου να εγγυηθώ το νόμιμο δικαίωμα των πολιτών να αμύνονται, εγώ, ως πρόεδρος, θα χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο» είπε ο επικεφαλής του κράτους της Βραζιλίας, δείχνοντας το στυλό που κρατούσε και χρησιμοποίησε κατόπιν για να υπογράψει το διάταγμα.

Βάσει του εκτελεστικού διατάγματος του Μπολσονάρου, δεν θα ισχύει πλέον ο «προαιρετικός» ρόλος που έχει η ομοσπονδιακή αστυνομία να εγκρίνει τα αιτήματα των πολιτών για την αγορά όπλων. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι αποφάσεις σχετικά με το ποιος μπορεί, ή δεν μπορεί, να έχει στην κατοχή του όπλα είναι τελείως υποκειμενικές.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στους πολίτες που διαμένουν στην επαρχία, σε εκείνους που ζουν σε αστικές περιοχές, όπου τα ποσοστά ανθρωποκτονιών ανέρχονται σε 10 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους και στους «συλλέκτες και τους κυνηγούς».

Οι Βραζιλιάνοι θα μπορούν να έχουν έως και 4 όπλα στα σπίτια τους ή σε επιχειρήσεις, αν και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί ανάλογα την περίσταση. Στα νοικοκυριά, όπου ζουν παιδιά ή πρόσωπα με ψυχικές ασθένειες θα πρέπει να αποθηκεύουν τα όπλα σε ένα χρηματοκιβώτιο.

Ο Όνιξ Λορενζόνι, ο προσωπάρχης του Μπολσονάρου, επισήμανε από την πλευρά του ότι το διάταγμα αποκαθιστά το δικαίωμα των πολιτών να οπλοφορούν ως νόμιμη άμυνα, ένα δικαίωμα που τους είχαν αρνηθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Μελέτες καταδεικνύουν ότι όσο καλύτερα οπλισμένος είναι ο πληθυσμός τόσο λιγότερη βία θα υπάρχει» τόνισε ο Λορενζόνι στο GloboNews. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένοπλες ληστείες σε σπίτια αυξήθηκαν, διότι οι κακοποιοί γνώριζαν ότι οι ένοικοί τους δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Αν σου άρεσε κάνε