Brexit: Εκλογές εάν χάσει η Μέι την ψηφοφορία ζητούν οι Εργατικοί

Brexit: Εκλογές εάν χάσει η Μέι την ψηφοφορία ζητούν οι Εργατικοί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:12 Δημιουργία 15/01/19, 20:41

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, θα ζητήσουν την άμεση διενέργεια πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ηττηθεί στην αποψινή ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, όπως αποκάλυψε ο κ. Κόρμπιν.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός των Εργατικών, σε περίπτωση που η σημερινή ψηφοφορία ταχθεί κατά της συμφωνίας του πρωθυπουργού, τότε «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλείσει μια επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το λέω αυτό στους εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ: εάν το κοινοβούλιο απορρίψει αυτή τη συμφωνία, τότε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να αποκλειστεί» επισήμανε ο Κόρμπιν ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Από την πλευρά της, η κ. Μέι δήλωσε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων και λίγο πριν από την έναρξη της συμφωνίας πως τάσσεται κατά ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Αυτό θα προκαλούσε μεγαλύτερη διάσπαση στο εσωτερικό του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου» τόνισε η πρωθυπουργός.

Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η συμφωνία μας θέτει τα θεμέλια για μια άνευ προηγουμένου οικονομική σχέση με την ΕΕ.

Οι επιλογές που βρίσκονται ενώπιόν μας, τόνισε η Τερέζα Μέι, δεν θα αλλάξουν μέσω της διεξαγωγής γενικών εκλογών.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, οι εκλογές θα σήμαιναν δύο ακόμη μήνες αβεβαιότητας και διχασμού.

Η Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία.

Σημειώνεται πως η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων ολοκληρώθηκε λίγο μετά από τις 21:00 (ώρα Ελλάδας, 19:00 τοπική) και η κρίσιμη ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μίας ώρας.

Τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου κάνουν λόγο για συντριπτική ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, με την Guardian μάλιστα να αναφέρει ότι οι ψήφοι κατά του σχεδίου αγγίζουν τις 200.

Έκτακτη σύσκεψη στην Κομισιόν την Τετάρτη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν, προκειμένου να χειριστεί ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit, μετά την αποψινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος και να εργαστεί στις Βρυξέλλες κατά τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Γιούνκερ επρόκειτο να δώσει το παρών αύριο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Αν σου άρεσε κάνε