Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνωρίζει ως ηγέτη τον αντίπαλο του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνωρίζει ως ηγέτη τον αντίπαλο του Μαδούρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:15 Δημιουργία 23/01/19, 20:01

Το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, βήμα κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα φαίνεται πως είναι έτοιμος να κάνει ο Ντόναλτ Τραμπ, όπως μεταφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ είναι έτοιμος να αναγνωρίσει ως αρχηγό κράτους τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιδό, παρακάμπτοντας τον τωρινό πρόεδρο της χώρας.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε το παράνομο καθεστώς Μαδούρο υπεύθυνο για οποιεσδήποτε απειλή κατά της ασφάλειας του λαού της Βενεζουέλας» τόνισε ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Ακόμα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

«Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε παράλληλλα σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Γκουαιδό, που καθαιρέθηκε τη Δευτέρα από επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, αυτοανακηρύχθηκε ως πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Αν σου άρεσε κάνε