Παρέμβαση από τον ΟΗΕ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα

Παρέμβαση από τον ΟΗΕ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:32 Δημιουργία 24/01/19, 13:08

Έκκληση για διάλογο απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις πολιτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Ζήτησε, ακόμα, διεξαγωγή έρευνας για τους νεκρούς από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία.

«Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Facebook.

«Ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να δεσμευτούν σε έναν περιεκτικό και αξιόπιστο πολιτικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη κρίση στη χώρα», αναφέρει παράλληλα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουγιάριτς σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος, αψηφώντας τον Μαδούρο και δημιουργώντας κλίμα πολύ μεγάλης έντασης στη χώρα, αλλά και διεθνείς διπλωματικές τριβές. «Κυρίαρχες κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τι θέλουν», όταν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποιος εκ των δύο είναι ο νόμιμος πρόεδρος, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δηλώσεις που έκανε από το Νταβός.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και αριθμός χωρών της Λατινικής Αμερικής, με πρώτη τη Βραζιλία, αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο, ενώ η ΕΕ ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές και να εισακουσθεί η φωνή των πολιτών της Βενεζουέλας. Η Ρωσία αντιθέτως επέκρινε την απόφαση των δυτικών χωρών να υποστηρίξουν τον Γκουαϊδό και η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ανθρώπινες απώλειες στις ταραχές στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Αν σου άρεσε κάνε