Η Κομισιόν «κόβει τον αέρα» της Μέι για το Brexit

Η Κομισιόν «κόβει τον αέρα» της Μέι για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:57 Δημιουργία 30/01/19, 17:33

Μήνυμα κορυφής προς την Τερέζα Μέι για να ξεχάσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit έστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής της Κομισιόν, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι «η καλύτερη και μόνη πιθανή συμφωνία», επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής στα όσα έχουν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο.

«Τα ιρλανδικά σύνορα είναι και σύνορα της ΕΕ και αποτελούν κοινή μας προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ για το επίμαχο ζήτημα της «δικλείδας ασφαλείας» για τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε παράλληλα ότι η χθεσινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο έχει αυξήσει τον κίνδυνο άτακτου Brexit. Επισήμανε ωστόσο πως είναι αισιόδοξος και ως εκ τούτου, συνεχίζει να πιστεύει «ότι μπορεί να υπάρξει και θα υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο»

Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε νωρίτερα πως «δεν υπάρχουν σχέδια να οργανωθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για να συζητηθούν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες ούτε υπάρχει οποιαδήποτε πίεση για να διεξαχθεί μια τέτοια σύνοδος».

Εξάλλου στη Στοκχόλμη ο αρμόδιος για την ΕΕ υπουργός της Σουηδίας υπογράμμισε σήμερα πως η συμφωνία της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

«Ήμασταν σαφείς σ' αυτό εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Χανς Ντάλγκρεν σε συνέντευξή του στο Reuters. . «Το backstop είναι μέρος της συμφωνίας εξόδου, έτσι είναι σαφές πως η επαναδιαπραγμάτευση δεν βρίσκεται στα χαρτιά».

Η Μέι ελπίζει να πείσει τις Βρυξέλλες να κάνουν μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου αλλαγές στον μηχανισμό ασφαλείας backstop, που έχει στόχο να εμποδίσει την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αν σου άρεσε κάνε