Σε νέα Σύνοδο με τον Σι Τζίνπινγκ «δείχνει» ο Τραμπ

Σε νέα Σύνοδο με τον Σι Τζίνπινγκ «δείχνει» ο Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:41 Δημιουργία 01/02/19, 10:39

Σε νέα Σύνοδο σε επίπεδο προέδρων μέσα στον επόμενο μήνα «δείχνει» ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας μάλιστα πως είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της οικονομικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

Πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες είχαν ΗΠΑ και Κίνα κατά τη διήμερη επαφή τους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει ότι μία νέα Σύνοδος σε επίπεδο Προέδρων ίσως είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της οικονομικής διαμάχης, μέσα στον επόμενο μήνα.

Μετά την ολοκλήρωση των διήμερων διαπραγματεύσεων, όπου σημειώθηκε πρόοδος, ο Robert Lighthizer, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, σημείωσε ότι οι συνομιλίες του με τον κινέζο Αντιπρόεδρο Λιου Χι επικεντρώθηκαν στις αμερικανικές απαιτήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από το Πεκίνο –, όπως να μπει φρένο στη μεταφορά τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Lighthizer δεν ανέφερε, εάν υπήρξε συγκεκριμένη παραχώρηση από το Πεκίνο, ενώ είπε ότι αυτός και ο Στίβεν Μνούτσιν, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στο Πεκίνο μετά τον εορτασμό της νέας χρονιάς στην Κίνα, στις αρχές Φεβρουαρίου, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Τραμπ ενίσχυσε την πιθανότητα νέας Συνόδου με τον Σι Τζίνπινγκ.

«Νομίζω ότι πιθανότατα η τελική συμφωνία θα γίνει, εάν γίνει, μεταξύ εμού και του Προέδρου Σι», είπε από το Οβάλ Γραφείο.

Εάν δεν επιλυθούν οι εμπορικές διαφορές τους, μέχρι την 1η Μαρτίου, οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ ύψους 200 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν από το τρέχον 10% σε 25%.

Αν σου άρεσε κάνε