Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε το Brexit, τονίζει η Κομισιόν

Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε το Brexit, τονίζει η Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:12 Δημιουργία 04/02/19, 21:09

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ξαναθέσει υπό συζήτηση τη συμφωνία αποχώρησης του Brexit, ούτε και το επίμαχο ιρλανδικό backstop ξεκαθάρισε εκ νέου ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών, Μισέλ Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι οι εργασίες για εναλλακτικές λύσεις για το backstop μπορεί να γίνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Με tweet του μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Χάγη, ο Μπαρνιέ τόνισε ότι: «Πλήρης συμφωνία ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να συζητηθεί ξανά. Το backstop είναι η μόνη λειτουργική λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί σε εναλλακτικές λύσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι τόνισε ότι «η βρετανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στη διαμόρφωση προτάσεων για το Brexit που θα μεταβιβάσει στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες για να προωθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Την ίδια ώρα οι σκληροπυρηνικοί Brexiters διαμηνύουν στη Μέι ότι η μοναδική συμφωνία που προτίθενται να δεχτούν, προκειμένου να βγει η Βρετανία από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται δύο μήνες πριν από το οριστικό Brexit, είναι η συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει το backstop.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανέφερε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε άλλο παρά είναι έτοιμο για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λιγότερο από δύο μήνες».

Αν σου άρεσε κάνε