BBC: Η Μέρκελ ζητούσε Grexit, Γάλλοι και Ιταλοί τη... συγκράτησαν

BBC: Η Μέρκελ ζητούσε Grexit, Γάλλοι και Ιταλοί τη... συγκράτησαν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:21 Δημιουργία 05/02/19, 10:32

Στις δραματικές ώρες που βίωσε η Ελλάδα κατά τη 17ωρη διαπραγμάτευση του Eurogroup τον Ιούλιο του 2015, όταν ακόμη υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρεται το δεύτερο επεισόδιο μίας σειράς ντοκιμαντέρ του BBC για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τότε, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται μόλις ένα εξάμηνο στην εξουσία, έχοντας υποσχεθεί πως «εμείς θα χτυπάμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν», η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την ΕΕ, ενώ οι τράπεζές της έκλεισαν την «κάνουλα», με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιβάλλει καθεστώς capital controls.

Στο ντοκιμαντέρ περιγράφεται η οργή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελας Μέρκελ, η οποία ζητούσε grexit, ενώ οι Γάλλοι και οι Ιταλοί εταίροι επιχειρούσαν να κατευνάσουν το θυμό της.

Με τίτλο «Going for Broke» το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην κρίση του ευρώ, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της πιο ταραχώδους περιόδου για το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στην κάμερα, μιλάει για την 17ωρη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015, μία εβδομάδα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης ήταν έτοιμη να πει το «ναι» στην έξοδο της Ελλάδας.

Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, τότε, στράφηκε κατά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως είναι «ψεύτες» με όσα είπαν στον ελληνικό λαό μέσα από το δημοψήφισμα.

Οπως υποστηρίζει, ο Ντόναλντ Τουσκ, στις 04:30 τα ξημερώματα, είδε πως υπήρχε συμφωνία, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «όχι».

«Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας», είπε ο Ολάντ.

«Η Μέρκελ είπε ‘αποκλείεται’. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε», συνεχίζει τη διήγηση ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ματέο Ρέντσι, στη συνέχεια, περιγράφει πώς τον ξύπνησε τα ξημερώματα ο Φρανσουά Ολάντ. Οπως λέει, είχε αποκοιμηθεί στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, όταν ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα τον ξύπνησε. «Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. ‘Ματέο’, μου λέει, ‘είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άγγκελα (Μέρκελ) διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας», αναφέρει.

Ο Ολάντ εξηγεί: «Η κα Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι».

Ο Ματέο Ρέντσι υποστηρίζει ότι νωρίς το πρωί συνάντησε την Μέρκελ και της είπε «αρκετά τώρα». Η Γερμανίδα με έντονο ύφος του απάντησε «δεν είμαι ανόητη» και εκείνος της είπε: «αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη».

Ο Ντόναλντ Τουσκ περιγράφει, στη συνέχεια, τη συνάντηση των βασικών πρωταγωνιστών στο γραφείο του και πως τους είπε ότι δεν θα φύγουν εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία τελικά ήρθε το επόμενο πρωί. Σύμφωνα με αυτή η Μέρκελ δέχθηκε το 1/4 των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Στο ντοκιμαντέρ, τότε, προβλήθηκε απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: «Να επιδιώκω κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές και να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική. Να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό».

Πριν την μακρά Σύνοδο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει την προσωρινή έξοδος πέντε ετών της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ηταν ξεκάθαρο, σίγουρα για τον Τσίπρα, ότι αυτό το προσωρινό ήταν ευφημισμός», σχολιάζει ο Τουσκ.

Στο ντοκιμαντέρ, μάλιστα, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μεταφέρουν τους διαλόγους μετά την από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα «Του είπα ‘θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά σου στα βαθιά σκ…ά’», δηλώνει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Ολάντ, αναφέρει ότι είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε ‘ δεν το θέλω αυτό’. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη ή όχι;».

Μιλώντας, νωρίτερα, για το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα που ανακοίνωσε σε εκείνον και στην Μέρκελ την απόφαση δημοψηφίσματος, ο Ολάντ τόνισε ότι η καγκελάριος Μέρκελ ρώτησε ποιο θα ήταν το ερώτημα. Οταν ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και είπε ότι θα στήριζε την απόρριψη του πακέτου της ΕΕ υπήρξε σιωπή.

Στο BBC εμφανίζεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος λέει ότι την ημέρα του δημοψηφίσματος δεν είχε ξαναδεί τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα. «Οταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε, την πατήσαμε». Οπως αναφέρει, διαφώνησε με τον Τσίπρα και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι εν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει, επίσης, και μια σύγκρουση μεταξύ της επιφυλακτικής Αγγελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί για το πώς να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα, αλλά και την έντονη διαμάχη μεταξύ του Σαρκοζί και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει τη διάσωση της Ελλάδας.




Αν σου άρεσε κάνε