Η Τεχεράνη αντιδρά κατά Ελλάδας και Ιταλίας για το μπλόκο στο ιρανικό πετρέλαιο

Η Τεχεράνη αντιδρά κατά Ελλάδας και Ιταλίας για το μπλόκο στο ιρανικό πετρέλαιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:08 Δημιουργία 05/02/19, 18:06

TAGS

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου επέκρινε την Ελλάδα και την Ιταλία επειδή δεν αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο παρά τις εξαιρέσεις (waivers) από τις αμερικανικές κυρώσεις, και δήλωσε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για την απόφασή τους αυτή.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει εξαίρεση σε Ελλάδα, Ιταλία και ακόμη έξι χώρες (Τουρκία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν) γεγονός που τους επιτρέπει προσωρινά να συνεχίζουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο παρά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέας του Ιράν.

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αγοράζει πετρέλαιο από εμάς εκτός από την Τουρκία» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πάρει απαλλαγή από την Αμερική, αλλά δεν αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και δεν απαντάνε στα ερωτήματά μας» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν προκαλούν περισσότερες δυσκολίες από αυτές που είχαν επιβληθεί κατά τον πόλεμο με το Ιράκ στη δεκαετία του '80, αλλά όπως τόνισε η Τεχεράνη δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μειώσουν στο μηδέν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Αν σου άρεσε κάνε