Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια, «οδηγός» το Brexit για τα επόμενα βήματα

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια, «οδηγός» το Brexit για τα επόμενα βήματα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:34 Δημιουργία 07/02/19, 14:27

Σταθερά στο 0,75% θα παραμείνουν τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας, όπως και τα επίπεδα των εταιρικών και κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντίστοιχα, με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΔΣ. Την ίδια ώρα, η τράπεζα τόνισε πως το Brexit θα καθορίσει την νομισματική πολιτική του επόμενου διαστήματος.

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει στην ανάλυση της ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνει τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας εν μέρει τις πιο σφικτές συνθήκες χρηματοοικονομικές συνθήκες, καθώς και τον αρχικό αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι κατώτερη σε σχέση µε την πορεία των τελευταίων ετών, επιβαρύνοντας τις εμπορικές συναλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επεκτατική νομισματική πολιτική σε πολλές οικονομικές περιοχές αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Αναφέρει ακόμα ότι εάν η βρετανική οικονομία εξελιχθεί με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις της, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι η κατάλληλη προσέγγιση για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Τονίζει ταυτόχρονα ότι η πορεία της οικονομίας σε μεγάλο βαθμό θα βασιστεί στον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Ιδιαίτερα, από το πώς θα διαμορφωθεί η νέα εμπορική σχέση με την Ε.Ε. από το είδος της μετάβασης στο νέο καθεστώς (απότομη ή ομαλή) και από την αντίδραση των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα επαναλαμβάνει ότι η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής στο Brexit, όποια μορφή και να πάρει, δεν θα είναι αυτόματη και «θα μπορούσε να κινηθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Αν σου άρεσε κάνε