Βαθαίνει ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας

Βαθαίνει ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:10 Δημιουργία 07/02/19, 14:59

Σε κλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας προχωρά η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς την Πέμπτη ανακάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στη Ρώμη, Κριστιάν Μασέ στο Παρίσι, εν μέσω της έντασης που επικρατεί με την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για την ιταλική στήριξη στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που το Ελιζέ ανακαλεί επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην Ιταλία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από τις συνεχιζόμενες δηλώσεις των αρχηγών των συγκυβερνώντων κομμάτων της Ιταλίας (Κίνημα Πέντε Αστέρων, ακροδεξιά Λέγκα) στα «κίτρινα γιλέκα».

«Οι τελευταίες παρεμβάσεις συνιστούν μια επιπλέον και απαράδεκτη πρόκληση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Κε ντ' Ορσέ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις της Ιταλίας δεν έχουν προηγούμενο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το να έχουμε διαφωνίες είναι ένα πράγμα, όμως η χειραγώγηση της σχέσης για εκλογικούς στόχους είναι κάτι άλλο».

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκα και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του λαϊκιστικού, αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, έχουν κατηγορήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα.

«Όλες αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μια σοβαρή κατάσταση, η οποία δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Γαλλίας».

Αν σου άρεσε κάνε