Επανήλθαν τα «σύννεφα» πάνω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας

Επανήλθαν τα «σύννεφα» πάνω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:17 Δημιουργία 08/02/19, 08:14

Δεν θα υπάρξει συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ πριν από την 1η Μαρτίου, την ημέρα που εκπνέει η προθεσμία που όρισαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για να καταλήξουν σε μια νέα διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, εάν θα γίνει τέτοια συνάντηση πριν από την παρέλευση της προθεσμίας, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκρίθηκε μονολεκτικά "όχι".

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα γίνει συνάντηση των δύο ανδρών μέσα στον επόμενο μήνα, ο Τραμπ απάντησε "όχι ακόμα. Ίσως. Πιθανόν (είναι) πολύ νωρίς".

Τα σχόλια αυτά του Ρεπουμπλικάνου επιβεβαίωσαν δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησής του κατά τις οποίες είναι απίθανο οι δύο ηγέτες να συναντηθούν πριν παρέλθει η προθεσμία, γεγονός που φάνηκε να διαγράφει τις ελπίδες πως θα κλειστεί σύντομα συμφωνία, πυροδοτώντας νέα υποχώρηση των χρηματαγορών σε ΗΠΑ και Ασία.

Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου των Τραμπ και Σι στην Αργεντινή στα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κηρύξουν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο, ώστε να δοθεί χρόνος στις ομάδες τους να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για το εμπόριο.

Αν οι συνομιλίες αποβούν άκαρπες, ο Τραμπ απειλεί να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά εισαγόμενα αγαθά.

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Αν σου άρεσε κάνε