Αδειάζει η κλεψυδρά για το Brexit και ο πολιτικός χρόνος για την Μέι

Αδειάζει η κλεψυδρά για το Brexit και ο πολιτικός χρόνος για την Μέι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:09 Δημιουργία 10/02/19, 12:03

Ασφυκτικά μετρά πλέον το ρολόι του Brexit για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που καλείται μέσα στις επόμενες μέρες να βρει τις ισορροπίες στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα της επιτρέψουν να περάσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταφέρει το BBC, η η Μέι θα υποσχεθεί στη Βουλή νέα ψηφοφορία επί των επιλογών για το Brexit, εάν δεν υπάρξει αποδεκτή συμφωνία έως τα τέλη Φεβρουαρίου Οι Εργατικοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτό οπωσδήποτε θα συμβεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κιρ Στάμερ, σημείωσε ότι το κόμμα των Εργατικών έχει συντάξει τροπολογοσία, η οποία εάν περάσει αυτή την εβδομάδα, εγγυάται μία νέα ψηφοφορία στη Βουλή έως τα τέλη του μήνα.Κατηγόρησε δε την Τερέζα Μέι ότι εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια ούτως ώστε η Βουλή να μην έχει πραγματικά άλλη επιλογή παρά ανάμεσα στη δική της συμφωνία για το Brexit και το no deal, δηλαδή την άτακτη έξοδο από την κοινότητα.

Λιγότερες από 50 ημέρες απομένουν έως την επίσημη ημερομηνία εξόδου της χώρας (29 Μαρτίου) και το τοπίο παραμένει εντελώς θολό. Η Βουλή δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την συμφωνία, στην οποία κατέληξε η Μέι με τους 27 εάν δεν υπάρξουν νομικά δεσμευτικές τροποποιήσεις σε αυτήν. Οι Βρυξέλλες, όμως, αποκλείουν την όποια επαναδιαπραγμάτευση και σημειώνουν ότι το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν αλλάζει. Αυτό που μπορούν να δώσουν είναι «πρόσθετες εγγυήσεις» για το backstop.

Εάν δεν συμφωνηθούν αλλαγές έως την Τετάρτη, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, την Πέμπτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πει στους βουλευτές ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να επαναφέρει προς ψήφιση τροπολογία για παράταση του Άρθρου 50, δηλαδή για καθυστέρηση του Brexit, η οποία είχε απορριφθεί, αλλά με μικρή διαφορά, την περασμένη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε