«Χασούρα» 100.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία σε περίπτωση άτακτου Brexit

«Χασούρα» 100.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία σε περίπτωση άτακτου Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:22 Δημιουργία 10/02/19, 20:20

Σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να κινδυνεύσουν στη Γερμανία αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

"Σε καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις" στον τομέα της απασχόλησης, όσο στη Γερμανία, εξήγησε στην εφημερίδα ο Όλιβερ Χολτεμέλερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αυτής.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μόνο τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της μείωσης των εξαγωγών εξαιτίας των νέων τελωνειακών δασμών που θα επιβάλλονταν στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Δεν συνυπολογίζονται άλλοι παράγοντες για την αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα, η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται ότι θα πληγεί περισσότερο από τη μείωση των εξαγωγών. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, μπορεί να επηρεαστούν 500 εργαζόμενοι στη μονάδα της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ και άλλοι 265 στο εργοστάσιο της BMW στο Ντίνγκολφινγκ-Λάνταου, στη Βαυαρία.

Γενικά, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας της Χάλε (IWH) και του Πανεπιστημίου Μαρτίνου Λούθηρου στη Χάλε-Βίτενμπεργκ θεωρούν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι θέσεις εργασίας στα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενώ στην ανατολική Γερμανία δεν κινδυνεύουν σχεδόν καθόλου.

Μετά τη Γερμανία, η μελέτη αυτή θεωρεί ότι η Γαλλία είναι η χώρα της ΕΕ που θα επηρεαστεί περισσότερο από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αφού θα κινδυνεύσουν 50.000 θέσεις εργασίας. Στην Κίνα, ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 59.000. Αναλογικά με τον πληθυσμό τους, τις σοβαρότερες συνέπειες θα αντιμετωπίσουν η Μάλτα και η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 612.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας ενός άτακτου Brexit.

Αν σου άρεσε κάνε