Γκουαϊδό: Ο στρατός διαπράττει γενοκτονία στη Βενεζουέλα

Γκουαϊδό: Ο στρατός διαπράττει γενοκτονία στη Βενεζουέλα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:48 Δημιουργία 11/02/19, 09:27

Για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας κάνει λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, καταγγέλλοντας το μπλόκο των στρατιωτικών στην ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλαν οι ΗΠΑ στην χώρα.

«Υπάρχουν υπεύθυνοι και το καθεστώς το γνωρίζει. Αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κύριοι του στρατού», δήλωσε στον Τύπο ο αντίπαλος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο μετά την κυριακάτικη λειτουργία σε εκκλησία στη Λας Μερσέδες, συνοικία στο ανατολικό Καράκας, έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του Φαμπιάνα με το παιδί τους, 20 μηνών.

Ο 35χρονος Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε πως οι στρατιωτικοί μετατρέπονται σε «δήμιους», ότι διαπράττουν «σχεδόν γενοκτονία», τόσο «με τις πράξεις τους», όταν «δολοφονούν» διαδηλωτές, όσο και «με τις παραλείψεις τους», όταν «εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια» να εισέλθει στο έδαφος της χώρας.

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση να γίνει μαζική πορεία αύριο Τρίτη, ημέρα της νεότητας, στη μνήμη των νεκρών των προηγούμενων κινητοποιήσεων -είναι περίπου σαράντα από την 21η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ- και για να διατρανωθεί η απαίτηση να επιτραπεί η είσοδος της βοήθειας.

Αρκετοί τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν αποτεθεί από την Πέμπτη σε αποθήκες στην Κουκουτά, στην Κολομβία, κοντά σε μια γέφυρα που όμως απέκλεισαν άνδρες του στρατού της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει μια «ανθρωπιστική κρίση» που είναι «κατασκευασμένη από την Ουάσινγκτον» με σκοπό να μπορέσει να «επέμβει» στη Βενεζουέλα. Χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας «πολιτικό σόου» και επιρρίπτει στις κυρώσεις των ΗΠΑ την ευθύνη για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Ο Γκουαϊδό αντέτεινε ότι «καταλαβαίνω ότι το καθεστώς αρνείται να παραδεχτεί την κρίση που δημιούργησε το ίδιο. Αλλά εμείς, οι πολίτες της Βενεζουέλας, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να τερματιστεί η αρπαγή (σ.σ. ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης κατηγορεί τον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο για "αρπαγή" της εξουσίας) και να υπάρξει αντίδραση σε αυτή την κρίση».

Η Βενεζουέλα, χώρα με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, άλλοτε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική, βιώνει τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις και υπερπληθωρισμό. Περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν μεταναστεύσει από το 2015, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Γκουαϊδό προσπαθεί να βάλει σε «δίλημμα» τον στρατό, προτείνοντας αμνηστία σε όσους ενεργήσουν για να ανατραπεί ο Μαδούρο, στην προσπάθειά του να προκαλέσει ρήγμα στον ισχυρότερο από τους θεσμούς που υποστηρίζουν τον αντίπαλό του, παρότι το επιτελείο ομνύει «απόλυτη πίστη» στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να τελειώσει «η αρπαγή» της εξουσίας που προσάπτει στον Μαδούρο και για να «σωθούν ζωές», χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κοινοβούλιο να εξουσιοδοτήσει τη στρατιωτική επέμβαση μιας ξένης δύναμης στη Βενεζουέλα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξάλλου επανέλαβε χθες Κυριακή την άρνησή του να διαπραγματευθεί με τον πρόεδρο Μαδούρο. «Σήμερα, ο χρόνος δεν κυλάει πια προς όφελός του. Η δημοκρατία είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Το μέλλον μας ανήκει», πέταξε.




Αν σου άρεσε κάνε