«Βαρίδι» το Brexit για τη βρετανική οικονομία

«Βαρίδι» το Brexit για τη βρετανική οικονομία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:45 Δημιουργία 11/02/19, 12:41

Σημαντικό αντίκτυπο στο «μέτωπο» της βρετανικής οικονομίας έχει το αδιέξοδο γύρω από το Brexit, με την οικονομία της χώρας να «κόβει ταχύτητα» τους τελευταίους τρεις μήνες, με την ανάπτυξη του 2018 να είναι η ασθενέστερη σε διάστημα έξι ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης συμβαδίζει με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αν και ήταν λίγο χαμηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα.

Για το σύνολο του 2018, η ανάπτυξη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2012, στο 1,4%, από 1,8% το 2017. Οι εξαγωγές επλήγησαν από την παγκόσμια αδυναμία και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν πιο ανήσυχοι για την απουσία σχεδίου για τη στιγμή που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Οι τελευταίοι μήνες του 2018 κατακλύστηκαν από τις ανησυχίες πως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει την ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ και το Brexit παραμένει μια επιπλέον πρόκληση για τη Βρετανία.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι επιχειρηματικές επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 3,7% στο δ' τρίμηνο του 2018, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών παρέμειναν ανθεκτικές, σημειώνοντας άνοδο 1,9% σε ετήσια βάση.

Αν σου άρεσε κάνε