Ο Γκουαϊδό ελέγχεται για παράνομη χρηματοδότηση στη Βενεζουέλα

Ο Γκουαϊδό ελέγχεται για παράνομη χρηματοδότηση στη Βενεζουέλα

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 11/02/19, 21:48

Διοικητική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης, κυρίως από το εξωτερικό, ξεκίνησε σήμερα στη Βενεζουέλα σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας ή στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας φέρεται ότι «δέχτηκε χρήματα προερχόμενα από διεθνείς και εθνικούς οργανισμός, χωρίς καμία αιτιολογία» είπε ο επικεφαλής του Γραφείου του Οικονομικού Ελεγκτή, Έλβις Αμορόσο, που ανέλαβε την έρευνα.

Επίσης, φέρεται ότι απέκρυψε ή δήλωσε ψευδή στοιχεία στο πόθεν έσχες του, πρόσθεσε ο Αμορόσο, που θεωρείται πιστός σύμμαχος του Νικολάς Μαδούρο.

Στη Βενεζουέλα, το Γραφείο του Οικονομικού Ελεγκτή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα στους δημοσίους υπαλλήλους ή να κρίνει ακατάλληλους να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα.

Σύμφωνα με τον Έλβις Αμορόσο, η έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό ξεκίνησε μετά από πολλές καταγγελίες. «Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης δεν μπορούν να λαμβάνουν καμία αμοιβή για άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες» που ενδεχομένως προσφέρουν, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ένας νομικός εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αν διαπιστωθεί ότι ο Χουάν Γκουαϊδό διέπραξε κάποιο αδίκημα το Γραφείο μπορεί να μεταβιβάσει τον φάκελο στη γενική εισαγγελία προκειμένου να ξεκινήσει ποινική έρευνα.

Εδώ και αρκετές ημέρες, ο Γκουαϊδό προσπαθεί να οργανώσει και να διαχειριστεί την άφιξη της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας (κυρίως τρόφιμα και φάρμακα) στη χώρα του. Ένα πρώτο φορτίο, που στάλθηκε από τις ΗΠΑ, παραμένει αποθηκευμένο από την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας.

Στις 29 Ιανουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Γκουαϊδό την έξοδο από τη χώρα και διέταξε το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του, στο πλαίσιο μιας έρευνας για «σφετερισμό» των προεδρικών εξουσιών.

Αν σου άρεσε κάνε