Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύττει ο Τραμπ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύττει ο Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:53 Δημιουργία 14/02/19, 23:29

Με έναν ελιγμό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε να αποφύγει ένα νέο shutdown, κι έπειτα θα κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτασης ανάγκης , όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών κατά της λήψης αυτού του έκτακτου μέτρου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, θα λάβει μια ακόμη εκτελεστική δράση – συμπεριλαμβανομένης της εθνικής έκτακτης ανάγκης – για να διασφαλίσει το τέλος της κρίσης στην εθνική ασφάλεια και της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα», δήλωσε η Σάντερς.

«Ο πρόεδρος για ακόμη μια φορά τηρεί την υπόσχεσή του να χτιστεί ένα τείχος, να προστατευτούν τα σύνορα και να θωρακίσουμε τη σπουδαία μας χώρα», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας με ανακοίνωσή της.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι θα εξετάσει όλες τις νομικές επιλογές με βάση την τελική δήλωση του προέδρου Τραμπ.

«…Ίσως, αυτό είναι μια επιλογή…Θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε κατάλληλα σε αυτό», τόνισε η Πελόζι σε δημοσιογράφους σε ερωτήσεις για λήψη νομικών μέτρων, ενάντια στο εκτελεστικό διάταγμα για την κήρυξη κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης.

«Δεν είναι μια επείγουσα ανάγκη αυτό που συμβαίνει στα σύνορα», είπε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ είχε λίγο νωρίτερα δηλώσει ότι ο Τραμπ του είπε ότι «είναι έτοιμος να υπογράψει το νομοσχέδιο. Επίσης, την ίδια στιγμή, θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης».

Ο Μακόνελ εξέφρασε την στήριξη του στην κίνηση αυτή που επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση που επιζητά για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό.

«Θα ήταν πολύ θλιβερό», αντέδρασε ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης.

Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη εγείρει αμφιβολίες για τις τύχες της δικομματικής συμφωνίας επί του νομοσχεδίου προϋπολογισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάθεση κονδυλίου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή φυσικού εμποδίου στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε