Ευάλωτες σε εξαγορά Deutsche Bank και Commerzbank

Ευάλωτες σε εξαγορά Deutsche Bank και Commerzbank

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:48 Δημιουργία 15/02/19, 10:40

Το Βερολίνο θεωρεί πως οι Deutsche Bank και η Commerzbank, οι δύο μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες, κινδυνεύουν με εξαγορά, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γεργκ Κούκις, την ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο για κυβερνητικές πιέσεις για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Ειδικότερα, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο Κούκις σχολίασε πως και οι δύο τράπεζες έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να συρρικνώνεται, γεγονός που τις εκθέτει σε πιθανή εξαγορά από άλλους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

«Είναι ο νόμος της φύσης, το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό» είπε, προσθέτοντας πάντως ότι στον κόσμο των χρηματοοικονομικών οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους μετόχους και την διοίκηση, με το κράτος να θέτει απλώς το πλαίσιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, πριν από λίγο καιρό παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις δύο τράπεζες για το μέλλον, αλλά χαρακτήρισε τις πληροφορίες που ήθελαν το Βερολίνο να επιθυμεί τη συγχώνευσή τους, και μάλιστα πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, φήμες.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν επίσης δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν την ίδια την Deutsche Bank να έχει δώσει εαυτόν διορία έως τα μέσα του έτους, προκειμένου να επιτύχει επιστροφή σε βιώσιμη κερδοφορία. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε, η συγχώνευση με την Commerzbank θα είναι μάλλον μονόδρομος ανέφεραν οι πληροφορίες- που πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ίδια την τράπεζα.

Σε διεθνές επίπεδο, πάντως, έχει ανοίξει ο χορός των μεγάλων τραπεζικών deal, καθώς δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις και να έχουν ανάγκη από συμμαχίες.

Αν σου άρεσε κάνε