Ο Τραμπ θέτει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το τείχος

Ο Τραμπ θέτει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το τείχος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:09 Δημιουργία 15/02/19, 18:02

Την πρόθεση του να υπογράψει εντολή με την οποία οι ΗΠΑ θα τίθενται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ώστε να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό γνωστοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ο Ντόναλτ Τραμπ.

Σε διάγγελμα που έδωσε από το Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέφερε πως η παράνομη μετανάστευση είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα ενώ πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται εισβολή από τα σύνορα με το Μεξικό».

Ο Τραμπ υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να παρακάμψει το Κογκρέσο και να βρει τα κονδύλια για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ένα έργο που αποτέλεσε βασική του προεκλογική εξαγγελία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον βοηθά να βρει τα 5,7 δισ. δολάρια που χρειάζεται για την κατασκευή του τείχους, ένα αίτημα στο οποίο το Κογκρέσο δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Όπως είπε, η κατασκευή του τείχους «δεν γίνεται επειδή είναι προεκλογική υπόσχεση, που είναι», αλλά για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Πάντως τα ξένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι τα ναρκωτικά δεν εισέρχονται στις ΗΠΑ από νόμιμα σημεία δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και αναμένεται ότι θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις ακόμη και από Ρεπουμπλικανούς, που ήδη έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

«Δεν μπορεί να γίνει trafficking γυναικών και κοριτσιών μέσω νόμιμων σημείων εισόδου» πρόσθεσε ο Τραμπ, ένα επιχείρημα που επίσης δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι παράνομοι δεν περνούν μέσω των νόμιμων συνόρων, αλλά μέσω διόδων που δεν έχουν τείχος.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η ηγεσία των Δημοκρατικών αμέσως κατήγγειλε ένα «βίαιο πλήγμα» σε βάρος του αμερικανικού συντάγματος.

«Η παράνομη κήρυξη (έκτακτης ανάγκης) εκ μέρος του προέδρου, απόρροια μιας ανύπαρκτης κρίσης, επιφέρει ένα βίαιο πλήγμα στο Σύνταγμά μας και καθιστά την Αμερική λιγότερο ασφαλή, κλέβοντας από τη χρηματότηση για την Άμυνα, την οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως για την ασφάλεια των στρατιωτών και του έθνους μας» γράφουν στην ανακοίνωσή τους η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Οι ενέργειες του προέδρου παραβιάζουν σαφώς την αποκλειστική εξουσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα οικονομικά, την οποία οι Πατέρες του Έθνους κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα. Το Κογκρέσο θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές εξουσίες του Κογκρέσου, στα δικαστήρια και στον λαό, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο», πρόσθεσαν.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης του Τραμπ.

«Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας και θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε.

Αν σου άρεσε κάνε