Guardian: Ας μοιραστούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Guardian: Ας μοιραστούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 16/02/19, 15:06

Με αφορμή τη συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, στα "ΝΕΑ" και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, καθώς απέκλειε ακόμα και το ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος του Guardian, Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν προτείνει τη δική του "λύση": Να μοιραστούν τα γλυπτά ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρει ο Βρετανός αρθρογράφος τόσο οι συμπατριώτες του, όσο και οι Έλληνες έχουν βάσιμα επιχειρήματα στην διεκδίκηση των γλυπτών. Όμως το θέμα είναι τόσο ακανθώδες "που ακόμα και οι Έλληνες θεοί θα δυσκολευόταν να αποφασίσουν αν τα Γλυπτά θα έπρεπε να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, ο Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν θεωρεί ότι υπάρχει μια πιο εύκολη και προφανής λύση: "Μοίρασμα 50-50. Το Βρετανικό Μουσείο κρατά τα μισά γλυπτά και η Ελλάδα παίρνει τα άλλα μισά. Βέβαια, θα υπάρχει διαμάχη για το ποιος θα πάρει τι. Αλλά αυτές δεν είναι διαμάχες που δεν μπορούν να επιλυθούν".

Προσθέτει ότι η Βρετανία και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και να θέσουν τέλος στη διαμάχη τους. Πάντως καμία από τις δύο πλευρές δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Guardian.

Αν σου άρεσε κάνε