ΗΠΑ: Αξιωματικός σχεδίαζε δολοφονίες Δημοκρατικών και δημοσιογράφων

ΗΠΑ: Αξιωματικός σχεδίαζε δολοφονίες Δημοκρατικών και δημοσιογράφων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:36 Δημιουργία 21/02/19, 10:29

TAGS

Νεοναζί αξιωματικός του αμερικανικού λιμενικού -και θαυμαστής του νορβηγού μακελάρη- σχεδίαζε επιθέσεις κατά βουλευτών του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και κατά φιλελεύθερων δημοσιογράφων.

Ο 49χρονος Κρίστοφερ Πολ Χάσον, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του, στο Σίλβερ Σπρινγκς (Μέριλαντ), κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου κατασχέθηκε επίσης ένα τεράστιο ευκαταφρόνητο οπλοστάσιο.

Μεταξύ των προσώπων που ήθελε να δολοφονήσει περιλαμβάνονται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, οι γερουσιαστές Κίρστεν Γκίλιμπραντ, Καμάλα Χάρις, η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ κι οι βουλευτές Μπέτο Ο' Ρουρκ, Μαξιν Γουότερς και πολλά άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης καθώςκαι αρκετοί δημοσιογράφοι, όπως οι Κρις Χέις και Άρι Μέλμπερ του MSNBC και Ντον Λέμον και Κρις Κουόμο του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

«Ο ύποπτος θέλει να σκοτώσει αθώους πολίτες σε μια κλίμακα την οποία σπανίως βλέπουμε σε αυτή τη χώρα», ανέφερε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ στο αίτημά του να προφυλακιστεί ο 49χρονος «αμερικανός τρομοκράτης» ως τη δίκη του.

Ο αξιωματικός της ακτοφυλακής αυτοπεριγραφόταν, σε έγγραφα που κατέσχεσαν οι Αρχές, ως «λευκός εθνικιστής» επί σειράν ετών, υποστηρικτής της «στοχευμένης βίας για τη δημιουργία μιας λευκής πατρίδας». Συμβουλευόταν τακτικά και παρέθετε αποσπάσματα του «μανιφέστου του Μπράιβικ», ειδικά για τη συγκέντρωση όπλων και την κατάρτιση καταλόγων στόχων, σύμφωνα με την εισαγγελία. Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών για τη δολοφονία τον Ιούλιο του 2011 77 ανθρώπων, κυρίως εφήβων, που είχαν πάει σε θερινές κατασκηνώσεις της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών στο Ούτεγια, ένα μικρό νησάκι έξω από το Όσλο.

Ο υποπλοίαρχος Χάσον υπηρετούσε στο αρχηγείο της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Ουάσινγκτον. Είναι πρώην πεζοναύτης. Υπηρέτησε επίσης δύο χρόνια στην Εθνοφρουρά. Παραμένει υπό κράτηση κι αναμένεται να προσαχθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ. Πολλά από τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα των στόχων έχουν δεχθεί κατά καιρούς φραστικές επιθέσεις από Ρεπουμπλικανούς και τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.



Αν σου άρεσε κάνε