Παλινωδίες Μέι για κατάρρευση των συζητήσεων στο Brexit

Παλινωδίες Μέι για κατάρρευση των συζητήσεων στο Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:08 Δημιουργία 26/02/19, 14:49

Συνεχίζοντας να βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» για το σχέδιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί του Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε την Τρίτη -μάλλον ανεπιτυχώς- να απαντήσει στο σχέδιο των Εργατικών περί νέου δημοψηφίσματος, με νέους «χρησμούς», όπως φάνηκε από την ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτόητων.

Μιλώντας στους Βρετανούς βουλευτές, η κ. Μέι άφησε και πάλι ανοιχτό τόσο το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας (no deal) με την ΕΕ και κατάρρευσης των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα «έκλεισε το μάτι» και στην πιθανότητα παράτασης του χρόνου αποχώρησης από την Ένωση μετά από τις 29 Μαρτίου, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Η επικεφαλής των Τόρις ανέφερε πως θα δώσει στους βουλευτές τη δυνατότητα να ψηφίσουν για ένα no deal ή για την παράταση της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Η Μέι υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι εάν δεν εγκρίνουν μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν για το εάν θέλουν να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Εάν το απορρίψουν και αυτό, η βουλή θα ψηφίσει στις 14 Μαρτίου για το εάν θα ζητήσει μια «σύντομη, περιορισμένη παράταση» στην περίοδο του Άρθρου 50.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν υπάρχει σαφής συναίνεση στη Βουλή (των Κοινοτήτων) για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε