Συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Οι προσδοκίες... διαψεύστηκαν

Συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Οι προσδοκίες... διαψεύστηκαν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:01 Δημιουργία 28/02/19, 11:56

Ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα διατυμπάνιζαν οι δύο ηγέτες, αλλά τελικά οι υψηλές προσδοκίες δεν ικανοποιήθηκαν, καθώς οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινγκ Γιονγκ Ουν διακόπηκαν… αιφνιδίως.

«Δεν επετεύχθη συμφωνία σε αυτήν την χρονική στιγμή, αλλά οι ομάδες των δύο ηγετών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, σημειώνοντας πάντως ότι οι δύο ηγέτες «είχαν πολύ καλές και εποικοδομητικές συναντήσεις στο Ανόι».

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορους τρόπους για να προωθήσουν την αποπυρηνικοποίηση αλλά και οικονομικά ζητήματα», επεσήμανε η ίδια.

Ειδικότερα, τόσο το προγραμματισμένο γεύμα του Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν όσο και η κοινή τελετή υπογραφής, με την οποία υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν η σύνοδος στο Βιετνάμ, ακυρώθηκαν.

Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε τα αιτία της ρήξης.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αρθούν όλες οι οικονομικές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στην χώρα του από τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση ορισμένων περιοχών.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έκριναν ότι αυτές οι περιοχές δεν ήταν τόσο σημαντικές, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αρνείται τελικά να κάνει περισσότερα.

«Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, όμως αποφασίσαμε οι δυο μας μαζί με τον Πομπέο να μην υπογράψουμε τίποτα. Έχουμε αναπτύξει μια δυνατή σχέση με πολλές προοπτικές αλλά αποφασίσαμε να μην δράσουμε αυτή τη χρονική στιγμή», υπογράμμισε ο Τραμπ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Sometimes you have to go».

«Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική, σφίξαμε τα χέρια και αποχαιρετιστήκαμε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τον Κιμ «ωραίο τύπο».

«Απλώς συμπαθιόμαστε, τι άλλο να πω» είπε, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη σχέση τους, την οποία χαρακτήρισε ζεστή.

Ερωτηθείς, αν υπάρχουν σχέδια για μία τρίτη συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα κάτι τέτοιο. «Βλέποντας και κάνοντας. Αν είναι να συμβεί θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αν σου άρεσε κάνε