Εύσημα Γιούνκερ σε Μακρόν για τις προτάσεις αλλαγών στην ΕΕ

Εύσημα Γιούνκερ σε Μακρόν για τις προτάσεις αλλαγών στην ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:35 Δημιουργία 05/03/19, 20:33

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖανΚλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε σήμερα «τη σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «καθώς και τη σταθερή δέσμευσή του να αναγνωρίσει και να απαντήσει στις ευρωπαϊκές προκλήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Πολλά στοιχεία» που παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν στο άρθρο του υπάρχουν ήδη ή «έχουν ήδη προταθεί ή πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή» από την Κομισιόν, υπογράμμισε ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Παρέθεσε μια δεκαριά προτάσεις σε διάφορους τομείς. Ανάμεσά τους «η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, είναι δική μας πρόταση», υπενθύμισε ο Σχοινάς.

«Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου για την καινοτομία έχει ήδη αποφασιστεί» φέτος, πρόσθεσε.

«Η ανάγκη να προχωρήσουμε προς μια Ευρώπη της άμυνας και της ασφάλειας, είναι μια ιδέα που έχει ήδη προταθεί», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Το ίδιο (...), για το φιλτράρισμα των ξένων στρατηγικών επενδύσεων», είπε ακόμη.

Στις 14 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές είχαν δώσει το πράσινο φως σε έναν κανονισμό με σκοπό τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στους στρατηγικούς τομείς προκειμένου να απαντηθούν οι ανησυχίες της ΕΕ απέναντι στις ορέξεις μη ευρωπαϊκών ομίλων, κυρίως κινέζικων, όπως ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Huawei. Σήμερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν οριστικά τον κανονισμό αυτόν.

Ο Μ. Σχοινάς έκανε επίσης λόγο για την αρχή «ίση εργασία, ίσος μισθός» στην ΕΕ, που βρισκόταν στην καρδιά της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζόμενους η οποία εγκρίθηκε το 2018.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα σε εφημερίδες των 28 χωρών μελών της ΕΕ και απευθυνόταν προς τους πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια σειρά προτάσεων για την ΕΕ από την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν μέχρι τη δημιουργία μιας τράπεζας για το κλίμα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε