Ο Τραμπ δεν παραδίδει στο Κογκρέσο έγγραφα για τον γαμπρό του

Ο Τραμπ δεν παραδίδει στο Κογκρέσο έγγραφα για τον γαμπρό του

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:40 Δημιουργία 06/03/19, 11:21

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να παραδώσει στο Κογκρέσο, πληροφορίες σχετικά με την διαβάθμιση ασφάλειας του, συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ και υψηλόβαθμου συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνι επέκρινε τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων για μία «συνολικά αδιάκριτη εισβολή μέσω αιτημάτων παράδοσης εγγράφων» σχολιάζει το Politico.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ενημερώσει την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την διαδικασία που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος, στην χορήγηση αδειών χειρισμού απόρρητων πληροφοριών.

Ο Τσιπολόνι αντέδρασε στην απαίτηση της επιτροπής για πληροφορίες που είναι σχετικές με τον Κούσνερ, προδιαθέτοντας για μία σύγκρουση μέσω της έκδοσης κλήσεων για την παράδοση του υλικού, μεταξύ του Λευκού Οίκου και της πανίσχυρης επιτροπής στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Οι ενέργειες αυτές, αφήνουν να εννοηθεί ότι η επιτροπή δεν ενδιαφέρεται για την άσκηση του προβλεπόμενου εποπτικού ελέγχου, αλλά αντίθετα ζητάει πληροφορίες για τις οποίες γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατό να της γνωστοποιηθούν σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας,» έγραψε σχετικά ο Τσιπολόνι σε μία επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας, Δημοκρατικό Ελάιζα Κάμινγκς.

«Δεν θα παραδώσουμε να προνόμια άσκησης των προεδρικών εξουσιών, αλλά και δεν θα επιτρέψουμε στην επιτροπή να θέσει σε κίνδυνο τον ιδιωτικό χαρακτήρα των προσωπικών δικαιωμάτων των πρώην κι εν ενεργεία στελεχών της Εκτελεστικής Εξουσίας,» ανέφερε ο Τσιπολόνι στην ίδια επιστολή.

Αντιδρώντας στην επιστολή αυτή, ο Κάμινγκς δήλωσε ότι ο Τσιπολόνι «εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι το Κογκρέσο δεν έχει εξουσία για να ελέγχει αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας, οι οποίες επηρεάζουν την εθνική μας ασφάλεια. Το επιχείρημα του Λευκού Οίκου δεν λαμβάνει υπόψη του, την συνταγματική διαίρεση των εξουσιών, τις δεκαετίες του νομικού προηγούμενου που υπάρχουν πίσω από την επιτροπή αυτή, αλλά και την κοινή λογική,» υπογράμμισε ο Κάμινγκς.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι υποβαθμίζει κάθετα την απαίτηση που έχουν εκφράσει τα μέλη της επιτροπής για την διάθεση των πληροφοριών.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο για την εμπλοκή του σε «επαναλαμβανόμενες, σοβαρές και διαρκείς παραβιάσεις του συστήματος ασφάλειας για την διαχείριση πληροφοριών.»

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κάμινγκς επέκτεινε το πεδίο έρευνας της επιτροπής στην διαδικασία για την διάθεση αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, μετά από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε τον πρώην Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι να δώσει στον Κούσνερ που είναι και γαμπρός του Τραμπ, μία πλήρη άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στους NYT τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε από την πλευρά του, ότι δεν παρενέβη ποτέ, προκειμένου να εξασφαλίσει μία πλήρη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών για τον Κούσνερ, δηλώνοντας ότι: «ποτέ δεν σκέφτηκα ότι ήταν απαραίτητο».

Ο Κάμινγκς είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Λευκός Οίκος θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της επιτροπής του για την παράδοση εγγράφων, αλλά και για τις καταθέσεις μαρτύρων, πριν εκδοθούν κλήσεις.

Ο ίδιος δήλωσε χθες, ότι θα συμβουλευτεί τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN στην ηλεκτρονική του σελίδα, ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Κέλι, αλλά και στο νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον Μαγκάν, προκειμένου η κόρη του και υψηλόβαθμη σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Ιβάνκα Τραμπ να αποκτήσει πρόσβαση στην διαχείριση απόρρητων πληροφοριών.

Η χορήγηση της σχετικής άδειας έγινε αντίθετα με τις συστάσεις των δύο (τότε) αξιωματούχων, σύμφωνα με δηλώσεις τριών πηγών που έχουν λάβει γνώση του ζητήματος, στο CNN.

Η προσπάθεια του προέδρου Τραμπ για την χορήγηση αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών στην Ιβάνκα, αλλά και στον σύζυγό της, Τζάρεντ, ενόχλησε τους αξιωματούχους στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει τη νομική εξουσία για την χορήγηση αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια ζητήματα διαχειρίζεται το Γραφείο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Το γραφείο αυτό, αποφασίζει για την χορήγηση ή μη της άδειας, αφού έχει προηγηθεί μία έρευνα του FBI για τον αξιωματούχο που την έχει αιτηθεί.

Μετά τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το γραφείο, ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε τον Κέλι και τον Μαγκάν να λάβουν τις αποφάσεις για την χορήγηση των αδειών στην κόρη και τον σύζυγό της, ώστε να μην εμφανιστεί παρακάμπτει την διαδικασία προς όφελος της οικογένειάς του, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN.

Μετά την άρνηση των δύο αξιωματούχων, ο ίδιος χορήγησε τις άδειες στην Ιβάνκα και στον Τζάρεντ.

Αν σου άρεσε κάνε