Βρετανία: Ο Κόρμπιν «κορτάρει» τους Τόρις

Βρετανία: Ο Κόρμπιν «κορτάρει» τους Τόρις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:03 Δημιουργία 06/03/19, 22:37

Σε αγώνα εξεύρεσης συμμάχων επιδίδεται ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για ένα ήπιο Brexit στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου, λιγες μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit.

Ειδικότερα, ο Κόρπιν συναντήθηκε με τους τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν και Νικ Μπόουλς, συναντήθηκε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος.

Τους προηγούμενους μήνες, οι δύο βουλευτές, πρώην υπουργοί της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, είχαν υποστηρίξει προτάσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, στο πρότυπο του μοντέλου της Νορβηγίας. Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας προωθούν την ιδέα "Ενιαία Αγορά" που προβλέπει στενή οικονομική σχέση και έχει διακομματική υποστήριξη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εργατικού κόμματος, η συζήτηση αφορούσε την προσπάθεια να υπάρξει μία πιο στενή σχέση με την ΕΕ, που θα ικανοποιεί τους ψηφοφόρους του Remain και του Leave. Σύμφωνα με τον Νικ Μπόουλς η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων με βουλευτές από όλα τα κόμματα, στην προσπάθεια εξεύρεσης διακομματικού συμβιβασμού για το Brexit.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και άλλοι βουλευτές του Εργατικού κόμματος που υποστηρίζουν την προσέγγιση για έξοδο στο πρότυπο της Νορβηγίας.

Από το κόμμα των Εργατικών, ο βουλευτής, Γκέρεντ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει τροπολογία στην ψηφοφορία της Τρίτης, για συζήτηση γύρω από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Brexit πριν το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το ερώτημα «εγκρίνετε την συμφωνία της Βρετανίας για την αποχώρηση από την ΕΕ ή η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ;».

Η πρότασή του είναι παρόμοια με αυτή των βουλευτών (επίσης Εργατικών) Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να τεθεί προς επιβεβαίωση σε δημοψήφισμα.

Αν σου άρεσε κάνε