Βρυξέλλες: Ζητεί το αδύνατο ο νέος απεσταλμένος της Βρετανίας

Βρυξέλλες: Ζητεί το αδύνατο ο νέος απεσταλμένος της Βρετανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:12 Δημιουργία 07/03/19, 11:45

Όχι μόνο δεν είναι αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την έκβαση του Brexit, αλλά εμφανίζονται και ενοχλημένοι από την αποστολή νέου Βρετανού διαπραγματευτή, ο οποίος είναι γνωστός για τον θεατρικό του τόνο.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, υπάρχει αυξημένη ανησυχία στην ευρωπαϊκή πλευρά. Η άποψη των Βρυξελλών είναι ότι έχουν δημιουργηθεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες στο Λονδίνο και ότι ο νομικός σύμβουλος Geoffrey Cox – που εστάλη από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό για διαπραγματεύσεις – ζητάει το… αδύνατο.

Oι διαπραγματευτές της ΕΕ είναι επίσης ενοχλημένοι από το γεγονός ότι έχουν απέναντί τους έναν νέο συνομιλητή. Ο Cox είναι γνωστός για τη σύνθετη ρητορική του και το θεατρικό τόνο του…

Οι συζητήσεις μαζί του της Τρίτης χαρακτηρίστηκαν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως από τις χειρότερες της διετίας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κίνδυνος να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, έχει φύγει από το τραπέζι, τουλάχιστον προς το παρόν. Κι αυτό γιατί οι προηγούμενες ψηφοφορίες έδειξαν ότι οι βουλευτές θα εμποδίσουν ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο.

Εάν απορριφθεί η συμφωνία της Μέι την Τρίτη, η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται αντ’ αυτής να ψηφίσει καθυστέρηση της εξόδου, ενώ οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ΕΕ θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ρίξει τους τόνους ή και να αναστρέψει το διαζύγιο.

Σε μία ένδειξη των κοινοβουλευτικών συμβιβασμών που ίσως προκύψουν, ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, συναντήθηκε για πάνω από μία ώρα με τους πρώην συντηρητικούς υπουργούς Oliver Letwin και Nick Boles, που υποστηρίζουν ένα ήπιο Brexit. Η κίνηση θεωρήθηκε ως μία προσπάθεια για να επιτευχθεί μία κοινή προσέγγιση.

Το γεγονός όμως ότι δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς συμφωνία, μειώνει και την πίεση στην ΕΕ για να κάνει παραχωρήσεις, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου.

Η Cox επιθυμεί η ΕΕ να συμφωνήσει σε ανεξάρτητη διαιτησία σχετικά με την αμφισβητούμενη συμφωνία για το ιρλανδικό backstop, ώστε να μπορέσει να τερματιστεί χωρίς τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να το δεχτεί.

«Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάντα πολύ σκληρή και νομίζω ότι ο Geoffrey είχε μία δύσκολη εβδομάδα, που θα συνεχιστεί», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, σε συνέντευξή του.

«Οι συνάδελφοί μου πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά τις εναλλακτικές. Η επιλογή είναι μεταξύ της Συμφωνίας της Πρωθυπουργού ή ένα βήμα στο άγνωστο».

Αν σου άρεσε κάνε