«Παράθυρο» Μέι για δεύτερο δημοψήφισμα στο Brexit;

«Παράθυρο» Μέι για δεύτερο δημοψήφισμα στο Brexit;

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:01 Δημιουργία 08/03/19, 14:52

Στην κλιμάκωση των δραματικών τόνο που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της Βρετανίας για το Brexit προχώρησε την Παρασκευή η Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια ομιλίας της συντηρητικής πρωθυπουργού σε εκδήλωση στην πόλη του Γκρίμσμπι.

Η κ. Μέι ανέφερε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ποτέ να μην αποχωρήσει από την ΕΕ εάν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν επικυρώσει τη συμφωνία για το Brexit», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να αποχωρήσουμε από την Ένωση».

Ακόμα, τόνισε πως περαιτέρω καθυστερήσεις στην επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο μπορεί να καταστήσει πιθανό ένα νέο δημοψήφισμα, κάτι που «είναι αντίθετο στη βούληση του βρετανικού λαού», όπως υποστήριξε η κ. Μέι.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Χρειαζόμαστε μία τελική ώθηση για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τις ανησυχίες της Βουλής» είπε σε ομιλία της, η οποία και έρχεται τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ σε μία συντριπτική ήττα για την Τερέζα Μέι. Έκτοτε η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να αποσπάσει αλλαγές από την κοινότητα των 27, ειδικά όσον αφορά στο backstop για τα ιρλανικά σύνορα, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου έξοδο της Βρετανίας πριν κάνουν την όποια ουσιαστική υποχώρηση. Αλλά η Μέι προειδοποιεί ότι τότε θα είναι πολύ αργά. «Ας μην μείνουμε πίσω. Ας κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο, ώστε οι βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία την Τρίτη» ήταν η έκκλησή της προς τους Ευρωπαίους.

Να σημειώσουμε ότι η Μέι έχει υποσχεθεί ψηφοφορία επί πρότασης για παράταση του Άρθρου 50 σε περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου.

Eπενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman θεωρούν ότι η αναβολή του Brexit είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο. Μάλιστα ανεβάζουν κοντά στο 30% τις πιθανότητες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο τελικά θα οδηγήσει σε παραμονή της χώρας στην κοινότητα.

Αν σου άρεσε κάνε