Εντείνονται οι πιέσεις στην Μέι για το Brexit

Εντείνονται οι πιέσεις στην Μέι για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:32 Δημιουργία 11/03/19, 19:29

Μέχρι το Στρασβούργο είναι πιθανόν να ταξιδέψει το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας η πρωθυπουργός της Βρετανίας, επιχειρώντας να πετύχει συμβιβασμό για το Brexit, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασώσει τη συμφωνία διαζυγίου από την αρνητική ψήφο των βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου και τον εαυτό της από άλλη μία συντριπτική ήττα.

Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι επέμεινε το απόγευμα ότι οι συνομιλίες για τη διασφάλιση αλλαγών στη συμφωνία βρίσκονται σε «λεπτό σημείο» και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο.

Ο χρόνος πιέζει τη συντηρητική πρωθυπουργό, η οποία δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιτύχει από την πλευρά των Βρυξελλών τις υποχωρήσεις που χρειάζεται για να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμφωνία που εγγυάται ένα συντεταγμένο Brexit.

Καθώς οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες μειώνονται με το πέρασμα των ωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε πως η Τερέζα Μέι θα βρεθεί το βράδυ στο Στρασβούργο, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Πολλοί είχαν ελπίσει ότι σε αυτό το στάδιο θα είχαμε φθάσει σε ένα σημείο, ιδιαίτερα πριν από την αυριανή ψηφοφορία» δήλωσε ο Κόβενι, αναφερόμενος σε «εμπόδια».

Στο Στρασβούργο βρίσκονται πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιβεβαίωσε τη μετακίνηση αυτή.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε από την πλευρά του ότι «εάν έλθει στο Στρασβούργο, θα είναι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», με τον οποίο η βρετανίδα πρωθυπουργός συνομίλησε ήδη σήμερα.

Το backstop παραμένει το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τη Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να ανοίξει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας σε διαπραγμάτευση, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της, Μισέλ Μπαρνιέ, επανέλαβε πριν από το Σαββατοκύριακο την πρότασή του να δοθεί νομική ισχύς στην επιστολή της 14ης Ιανουαρίου που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και στην οποία δίνει τη διαβεβαίωση ότι εάν πρέπει να εφαρμοστεί το backstop, αυτό θα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε, επίσης, ότι στη συμφωνία προβλέπεται μηχανισμός διαιτησίας που ορίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει μονομερώς από τη ρύθμιση του backstop, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταβάλει τις ισχυρότερες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης.

Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε μόνο η Βόρεια Ιρλανδία να περιληφθεί στη ρύθμιση του backstop, πράγμα που αμέσως απέρριψε το Λονδίνο.

«Έχουμε κάνει εποικοδομητικές προτάσεις, τις οποίες επανέλαβα την Παρασκευή» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Εις το εξής, οι διαπραγματεύσεις είναι ανάμεσα στην κυβέρνηση στο Λονδίνο και το κοινοβούλιο στο Λονδίνο» επέμεινε.

Αν σου άρεσε κάνε