Ο IRA ευθύνεται για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σταθμούς του Λονδίνου

Ο IRA ευθύνεται για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σταθμούς του Λονδίνου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:10 Δημιουργία 12/03/19, 14:03

Η οργάνωση IRA ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή εκρηκτικών μηχανισμών σε κεντρικούς κόμβους του Λονδίνου αλλά και στο πανεπιστήμιο της Γλασκώνης της προηγούμενης εβδομάδας.

«Η ανάληψη φέρεται ότι έγινε για λογαριασμό του IRA», ανέφερε η βρετανική αστυνομία. Η οργάνωση αυτή αντιτίθεται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έβαλε τέλος στην τριακονταετή εκστρατεία βίας στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η οργάνωση χρησιμοποίησε ένα αναγνωρίσιμο συνθηματικό, πρόσθεσε η αστυνομία.

Είναι ξεχωριστή και πολύ μικρότερη από τον Προσωρινό Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, ο οποίος ευθύνεται για σχεδόν τους μισούς από τους 3.600 θανάτους κατά την 30ετή περίοδο της βίας.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Λόντοντερι στις 19 Ιανουαρίου.

Δεν υπήρξαν τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το δικαστήριο της πόλης, αλλά το συμβάν υπογράμμισε την απειλή που προέρχεται από οργανώσεις που αντιτίθενται στις ειρηνευτικές συμφωνίες.

Στις 6 Μαρτίου η αστυνομία εξουδετέρωσε με ελεγχόμενη έκρηξη ένα δέμα που είχε σταλεί στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ανακοίνωσε ότι η απόπειρα επίθεσης συνδέεται με τρία δέματα με εκρηκτικά που μια ημέρα νωρίτερα είχαν σταλεί στα αεροδρόμια Χίθροου και Σίτι του Λονδίνου και στους σταθμούς του μετρό και του τρένου Γουότερλου στο Λονδίνο.

Μια από τις συσκευές ανεφλέγη όταν ανοίχτηκε το δέμα αλλά δεν προκάλεσε τραυματισμούς και δεν χρειάστηκε να διακοπούν οι συγκοινωνίες και στους τρεις συγκοινωνιακούς κόμβους.

Αν σου άρεσε κάνε