Η Μέι αντιμέτωπη και με νομικά κωλύματα για το Brexit

Η Μέι αντιμέτωπη και με νομικά κωλύματα για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:00 Δημιουργία 12/03/19, 14:48

Πέρα από τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση αλλά και το εσωτερικό του κόμματος της για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει από σήμερα να αντιμετωπίσει και τις νομικές ενστάσεις για το σχέδιο της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέφρι Κοξ.

Ο Κοξ ανέφερε πως η η αναθεωρημένη συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από τη λεγόμενη ρύθμιση του backstop στην περίπτωση που προκύψουν «δυσεπίλυτες διαφορές».

Η εισήγηση του Κοξ είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να πεισθούν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, και η ίδια ήλπιζε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία του Brexit αναφορικά με το ιρλανδικό backstop, ή το πρωτόκολλο, που διασφαλίστηκαν αργά χθες θα προσέφεραν αρκετές εγγυήσεις για να περάσει η συμφωνία της από το κοινοβούλιο.

«Ωστόσο, ο νομικός κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος ότι εάν, όχι λόγω της εμφανούς αποτυχίας όποιας εκ των δύο πλευρών αλλά απλά λόγω δυσεπίλυτων διαφορών, η κατάσταση δεν αρθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο…δεν θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία».

Οι αντιδράσεις των αγορών

Μετά από τις δηλώσεις του Κοξ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση της τάξης του 0,3%, ενώ νωρίτερα είχε κινηθεί σε θετικό έδαφος, με άνοδο έως και 0,5%. Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται επίσης ο γερμανικός Dax, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 0,3% με 0,5%. Ο ιρλανδικός δείκτης ISEQ παραμένει σε θετικό έδαφος, αλλά βλέπει τα κέρδη του να περιορίζονται από το 1,4% στο 0,5%.

Όσο για τον FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσιάζει μεν ελαφρά άνοδο της τάξης του 0,2%, αλλά αυτή οφείλεται εν πολλοίς στη βουτιά της στερλίνας.

Αν σου άρεσε κάνε