«Όχι» από τους Βρετανούς βουλευτές σε Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ

«Όχι» από τους Βρετανούς βουλευτές σε Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:32 Δημιουργία 13/03/19, 21:21

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, με ψήφους 312 υπέρ και 308 κατά, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η ψηφοφορία αφορούσε τροπολογία που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση αποκλείοντας την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.

Tην Τρίτη η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την Ε.Ε.

Η Μέι επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή την Τρίτη ότι το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης - αν και η ίδια έχει αντιταχθεί καθώς δεν θα προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο - και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ότι αποφασιστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, την χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα δώσουν στους Βρετανούς τη δυνατότητα για ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Όπως τονίζεται, η συμφωνία είναι «κλινικά» νεκρή, αλλά στον λαβύρινθο του Brexit ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ». Η Μέι δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Στέλεχη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν μία τρίτη ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έχει σημειώσει πως η σημερινή ψηφοφορία δεν αποκλείει δια παντός το σενάριο της μη συμφωνίας παρά μόνο προσώρας.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει για την παράταση ή όχι του Άρθρου 50, για το αν δηλαδή επιθυμούν πίστωση χρόνου με μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου.

Αν σου άρεσε κάνε