«Παράθυρο» Τουσκ σε αναβολή... διαρκείας για το Brexit

«Παράθυρο» Τουσκ σε αναβολή... διαρκείας για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:41 Δημιουργία 14/03/19, 12:37

«Παράθυρο» σε μακρά αναβολή διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Μια τέτοιας διάρκειας αναβολή, όπως είπε η ίδια πηγή, θα σήμαινε σίγουρη συμμετοχή του ΗΒ στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη ο Τουσκ δήλωσε ότι θα καλέσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να σταθούν θετικά σε μια μακρά αναβολή του Brexit, σε περίπτωση που το Λονδίνο χρειαστεί χρόνο για να αναδιαμορφώσει τη στρατηγική του σχετικά με την αποχώρηση από το μπλοκ των 28 χωρών.

Την Τρίτη, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για δεύτερη φορά, με 149 ψήφους διαφορά, το τελικό σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, ενώ χθες Τετάρτη ψήφισαν κατά οποιουδήποτε «ασύντακτου» Brexit χωρίς συμφωνία, ανεξαρτήτως χρόνου.

Απόψε η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει για το κατά πόσο το ΗΒ θα ζητήσει αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, ωστόσο η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι, εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία της έως τις 20 Μαρτίου, η ΕΕ πιθανόν να ζητήσει αναβολή του Brexit για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς και μια ξεκάθαρη απάντηση για το πού αποσκοπεί η αναβολή και τι ακριβώς επιθυμεί το Λονδίνο.

Αν σου άρεσε κάνε