Παγκόσμια «προσγείωση» για όλα τα αεροσκάφη Boeing 737 Max

Παγκόσμια «προσγείωση» για όλα τα αεροσκάφη Boeing 737 Max

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:01 Δημιουργία 14/03/19, 12:59

TAGS

Την «προσγείωση» του συνόλου του στόλου των αεροσκαφών τύπου 737 Max ανά τον κόσμο ανακοίνωσε η Boeing, μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων στις έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στην πτήση της Ethiopian Airlines.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών ανέφερε ότι αναστέλλει τις πτήσεις του συνόλου των 371 αεροπλάνων του συγκεκριμένου μοντέλου.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπλοΐας (FAA) των ΗΠΑ έκανε λόγο για νέα δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν από δορυφόρο και τα οποία συνέβαλαν στην απόφαση για προσωρινή απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών.

Και οι 157 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της αιθιοπικής αεροπορικής εταιρείας έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, σε πτήση από την Αντίς Αμπέμπα προς την Κένυα, ενώ νωρίτερα σήμερα τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους μεταφέρθηκαν στο Παρίσι, όπου και θα γίνει η ανάλυση των δεδομένων τους.

Τα μαύρα κουτιά συνόδευσε αντιπροσωπεία του Γραφείου Έρευνας Ατυχημάτων της αφρικανικής χώρας, όπως ανέφερε η Ethiopian Airlines.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FAA, η πορεία του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με εκείνη του ίδιου τύπου αεροπλάνου της Lion Air, που είχε συντριβεί τον Οκτώβριο του 2018, ενώ εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 189 επιβαίνοντες σε αυτό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει την απόφαση της FAA.

Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία ήταν από τις τελευταίες χώρες που αποφάσισαν την απαγόρευση πτήσεων των συγκεκριμένων αεροσκαφών, μετά τις ανάλογες αποφάσεις των Aρχών, μεταξύ άλλων, σε ΕΕ, Κίνα, Ινδία και Αυστραλία.

Η Boeing, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι "συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των 737 Max". Ωστόσο, προσθέτει ότι μετά από διαβούλευση με την FAA και την Εθνική Αρχή Μεταφορικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αποφάσισε να τα προσγειώσει προκειμένου να καθησυχάσει το επιβατικό κοινό και για την ασφάλειά του.

Ο Dennis Muilenburg, πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της Boeing, ανέφερε ότι η εταιρεία "κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατανοήσει τα αίτια των δυστυχημάτων σε συνεργασία με τους ερευνητές, για να ενισχύσει τις προϋποθέσεις ασφαλείας και να εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί".

Η χρηματιστηριακή αξία της Boeing από το ατύχημα της Κυριακής και εξής έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 26 δισ. δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε