Brexit: Συντριπτικά κατά δεύτερου δημοψηφίσματος οι Βρετανοί βουλευτές

Brexit: Συντριπτικά κατά δεύτερου δημοψηφίσματος οι Βρετανοί βουλευτές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:17 Δημιουργία 14/03/19, 19:24

TAGS

Oι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την Πέμπτη τροπολογία η οποία καλούσε την κυβέρνηση να καθυστερήσει το Brexit για χρονικό διάστημα που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ενάντια στην τροπολογία ψήφισαν 334 βουλευτές, ενώ 85 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ.

Επιπλέον, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν, με ψήφους 314 κατά έναντι 311 υπέρ, την τροπολογία που προέβλεπε να καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δοθεί στο Κοινοβούλιο ο έλεγχος για τα επόμενα βήματα αναφορικά με το Brexit.

Την ίδια ώρα καταψηφίστηκε η τροπολογία του Εργατικού Χίλαρι Μπεν η οποία προέβλεπε στην ουσία ότι οι βουλευτές και όχι η κυβέρνηση θα καθορίσουν την ατζέντα των εργασιών της Βουλής στις 20 Μαρτίου, με σκοπό να διεξαχθούν εκείνη την ημέρα «ενδεικτικές ψηφοφορίες» επί διαφόρων πιθανών καταλήξεων του Brexit. Η τροπολογία αυτή καταψηφίστηκε οριακά με 314 ψήφους, έναντι 312.

Ακόμα, καταψηφίστηκε και τροπολογία του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν (με ψήφους 318 κατά και 302 υπέρ) που όριζε καθυστέρηση του Brexit ώστε να αποφευχθεί ένα σενάριο no deal.

Ένα δεκαπενθήμερο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit, οι βουλευτές αποφάσισαν την αναβολή του, με ψήφους 412 υπέρ έναντι 202 κατά.

Η πρόταση προβλέπει μια μικρή αναβολή, έως τις 30 Ιουνίου, εάν οι βουλευτές εγκρίνουν έως την 20η Μαρτίου τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ της Τερέζας Μέι, την οποία έχουν ήδη καταψηφίσει δύο φορές.

Στην περίπτωση εκ νέου απόρριψης, η αναβολή θα υπερβεί την 30η Ιουνίου και θα προβλέπεται η διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.

Το μήνυμα Μπαρνιέ

Σχολιάζοντας τις ψηφοφορίες, η Κομισιόν ανέφερε πως εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

Αν σου άρεσε κάνε