Στους 49 οι νεκροί από το μακελειό σε τεμένη στη Ν. Ζηλανδία

Στους 49 οι νεκροί από το μακελειό σε τεμένη στη Ν. Ζηλανδία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:16 Δημιουργία 15/03/19, 10:15

Ολοένα και αυξάνεται η λίστα των νεκρών, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 49, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, στην περιοχή Κράιστσερτς.

Μια από τις δύο επιθέσεις βιντεοσκοπήθηκε από τον δράστη, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για το τρομοκρατικό χτύπημα στα facebook. Συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αστυνομία κατάφερε και συνέλαβε τον συγκεκριμένο άνδρα, ενώ φαίνεται να έχουν γίνει άλλες 4 συλλήψεις.

«Τέσσερα πρόσωπα κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

Όσον αφορά την επίθεση στο δεύτερο τζαμί, τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα κάνουν λόγο για περισσότερους δράστες οι οποίοι επέβαιναν σε βαν.

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν οι νεκροί έχουν φτάσει τους 49, ενώ οι τραυματίες είναι 48. Αναλυτικότερα στο τζαμί στο Αλ Νουρ οι νεκροί είναι 30 και σε αυτό στο Λίτγουντ 10.

Στα σχολεία της Κράιστσερτς δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους να κλειδώσουν τις πόρτες τους, ενώ η αστυνομία προέτρεψε τους κατοίκους του κέντρου να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Radio New Zealand ότι άκουσε πυρά πριν δει τέσσερις ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και «αίματα παντού».

Κάτοικος του κέντρου της πόλης είπε ότι άκουσε «εκατοντάδες» πυροβολισμούς. «Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε.

Ο φερόμενος ως δράστης είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσω Facebook

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο δράστης έκανε live streaming την στιγμή της επίθεσης, με πολλούς χρήστες του Twitter να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Η Dailymail μεταδίδει ένα βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. Στο συγκεκριμένο φαίνεται ένας άνδρας που βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.

Ένας από τους υπόπτους, ο οποίος κατά μαρτυρίες φέρεται να «φορούσε στολή», άδειασε τουλάχιστον δύο γεμιστήρες στους πιστούς που προσεύχονταν στο ένα από τα δύο τεμένη.

Ο Άχμαντ Αλ Μαχμούντ, 37 ετών, είπε ότι είδε έναν λευκό, ξανθό, κοντό άνδρα με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο να ανοίγει πυρ περίπου δέκα λεπτά αφότου άρχισε η προσευχή.

Η προειδοποίηση

Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο μακελάρης είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια.

«Μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Τάραντ είχε γράψει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Αν σου άρεσε κάνε