Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:03 Δημιουργία 15/03/19, 13:06

Μετά το πρώτο σοκ από την είδηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία και τη συνειδητοποίηση του μεγέθους της τραγωδίας, τη θέση τους παίρνει η ανατριχίλα που προκαλούν οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

«Δεν περίμενα ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στην πόλη, είναι πρωτόγνωρο. Είμαστε σε κατάσταση σοκ, αλλά το μήνυμα προς όλους είναι οι πολίτες να παραμείνουν ασφαλείς», περιγράφει μια γυναίκα που ζει κοντά στα τεμένη.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας, ο Ramzan, περιγράφει: «Ημουν μέσα στο τζαμί όταν είδα ανθρώπους να τρέχουν. Όταν αντίκρισα αίματα παντού, ακούγοντας τους πυροβολισμούς, πείστηκα ότι πρόκειται για επίθεση».

«Προσποιήθηκα ότι μου κόπηκε η ανάσα για να ζήσω»

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση. Οι πόρτες έκλεισαν ξαφνικά και οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, κι έτσι συνειδητοποίησα γρήγορα ότι δεν είχα καμία ελπίδα να επιζήσω. Έσπευσα να προστατευτώ κάτω από ένα πάγκο, έβαλα το μισό μου σώμα κάτω από τον πάγκο και προσποιήθηκα ότι μου έχει κοπεί η ανάσα», περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας σε δημοσιογράφο του «Guardian», με την κάμερα να καταγράφει το ματωμένο του πουκάμισο. Ο Farid Ahmed, σοκαρισμένος δεν μπορεί να πιστέψει ότι επέζησε από αυτή την τρομοκρατική επίθεση.


Την ίδια ώρα, οι γείτονες της περιοχής δεν μπορούν να πιστέψουν τι έχει συμβεί. «Άκουσα πυροβολισμούς και είδα έναν άντρα με μαύρα ρούχα να κρατά όπλο. Υπήρχαν πτώματα παντού. Είναι πέρα από κάθε λογική όλο αυτό, είναι απλά απίστευτο γιατί κάποιος θα ήθελε να φερθεί έτσι σε αυτούς τους ανθρώπους», λέει ο Len Peneha, μιλώντας στο ABC News. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, περιέθαλψε πέντε άτομα στο σπίτι του που είχαν τραυματιστεί ελαφρά. «Ζω πέντε χρόνια στη γειτονιά και πραγματικά οι άνθρωποι ήταν εξαίρετοι και δεν είχαν ενοχλήσει κανέναν», καταλήγει.

Βρήκε τη συζυγό του νεκρή μπροστά στο τέμενος

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Αν σου άρεσε κάνε