Εκταφιάζεται το λείψανο του Φράνκο στην Ισπανία

Εκταφιάζεται το λείψανο του Φράνκο στην Ισπανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:34 Δημιουργία 15/03/19, 15:27

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, που γνωστοποίησε πως το λείψανο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο θα εκταφεί από το μαυσωλείο του στις 10 Ιουνίου και θα ενταφιαστεί εκ νέου σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης.

«Ο εκ νέου ενταφιασμός του λειψάνου του Φράνκο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 10ης Ιουνίου, θα πάει στο πάνθεον του Μινγκορούμπιο-Ελ Πάρντο, που ανήκει στο Κράτος» και βρίσκεται μέσα σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο προς τους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο η απόφαση αυτή εξαρτάται από μια προσφυγή στη δικαιοσύνη η οποία μπορεί να καθυστερήσει, ακόμη και να μπλοκάρει την εκταφή.

Όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2018, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει πως θα αποσύρει το λείψανο του Φράνκο από το γιγάντιο μαυσωλείο της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων), σε απόσταση 66 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης.

Η μεταφορά του λειψάνου του δικτάτορα, αν πραγματοποιηθεί στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε, θα βάλει τέλος σε σχεδόν έναν χρόνο αντίστασης των απογόνων του δικτάτορα, νικητή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου του 1936-1939, και της μονής των Βενεδικτίνων που συντηρεί το μαυσωλείο.

Η κυβέρνηση χρειάσθηκε αρχικά να λάβει την υποστήριξη του Βατικανού και στη συνέχεια απέρριψε την πρόταση της οικογένειας να ταφεί το λείψανο του δικτάτορα στον οικογενειακό τάφο στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, στην καρδιά της Μαδρίτης, δίπλα από τα ανάκτορα.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει φόβους ότι ο καθεδρικός ναός μπορεί να μεταμορφωνόταν σε τόπο προσκυνήματος νοσταλγών της δικτατορίας.

Αν σου άρεσε κάνε